• De Democratische kandidaat Bernie Sanders geeft de strijd tegen Joe Biden niet op.
  • Biden won dinsdag 4 staten en nam daarmee een verdere voorsprong op Sanders in de strijd om de Democratische presidentskandidaat te worden.
  • Sanders zei tijdens een persconferentie de betere keus te zijn, omdat hij populairder is onder jongeren.

De linkse senator Bernie Sanders blijft in de race om presidentskandidaat voor de Democratische Partij te worden. Dat zei de politicus woensdag tijdens een speciale persconferentie. Sanders reageerde op het verlies dat hij leed bij de Democratische voorverkiezingen in vier belangrijke staten.

Zijn tegenstander, oud-vicepresident Joe Biden, won dinsdag onder meer de staten Michigan, Missouri en Mississippi en nam daarmee een verdere voorsprong op Sanders.

Sinds Super Tuesday, waarbij 14 staten hun stem uit brachten, gaat Biden aan de leiding. Hij pakte tijdens die verkiezingen 10 van de 14 staten. Sanders kreeg de meerderheid in Californië, de grootste en belangrijkste staat tijdens Super Tuesday door de vele gedelegeerden die er gewonnen kunnen worden.

‘Stemmers onder de 65 kiezen niet voor Biden’

In zijn persconferentie in thuisstaat Vermont zei Sanders woensdag dat zijn “progressieve koers” gesteund wordt door een overweldigende meerderheid van jonge Democraten, maar ook door dertigers en veertigers.

Biden krijgt volgens Sanders vrijwel uitsluitend stemmen van mensen van 65 jaar en ouder. Daarom zou Biden volgens Sanders de partij niet toekomstbestendig maken, maar hij wel.

Sanders begrijpt naar eigen zeggen dat veel Democraten zijn ideeën te extreem vinden en daarom denken dat een gematigde kandidaat zoals Joe Biden straks meer kans maakt tegen de Republikeinse president Donald Trump. Maar dat is volgens Sanders een verkeerde veronderstelling. Hij zegt dat de steun van jongeren laat zien dat hij het ideologische debat wint en mensen hem afrekenen op zijn ‘verkiesbaarheid’.

Coronavirus verstoort campagneplanning

Sanders had voor vrijdag een bijeenkomst op het programma staan in de staat Illinois, maar door de perikelen rond het coronavirus is die bijeenkomst afgelast. Dat geldt ook voor een campagne-evenement dat komende dinsdag zou worden gehouden, de avond voorafgaand aan de voorverkiezing in de staat Cleveland.

Lees ook op Business Insider

Het team van Sanders wil inzetten op een online campagne door vragenuurtjes en events via internet te organiseren en meer te investeren in advertenties. Sanders heeft zo’n 9 miljoen dollar aan reclametijd ingekocht voor deze maand.

Sanders gaf wel aan aanwezig te zullen zijn bij het debat met Joe Biden zondag in Arizona. Het zal de laatste keer zijn dat de twee kandidaten elkaar treffen, maar ook bij dit evenement zal geen publiek aanwezig zijn door de risico’s rond de verspreiding van het coronavirus.

Lees meer over de Democratische voorverkiezingen in de VS: