Ursula von der Leyen, de kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, heeft partijleiders in het Europees Parlement een reeks schriftelijke toezeggingen gedaan in de hoop hun steun te krijgen.

Die heeft ze vooral van de sociaaldemocraten nodig om bij de stemming over haar voordracht dinsdagavond een absolute meerderheid te krijgen. Alleen de steun van haar eigen Europese Volkspartij is zeker.

De Duitse christendemocrate heeft als hoogste prioriteit een klimaatneutraal Europa in 2050. Ze wil deze ambitie binnen de eerste 100 dagen van haar bestuur in wetgeving gieten, schrijft ze. Ze belooft zich in te zetten voor een reductie van de CO2-uitstoot van 55 procent in 2030 in vergelijking met 1990. Ook wil ze een CO2-heffing introduceren.

Von der Leyen staat achter een minimumloon en een werkloosheidsuitkering in alle EU-landen. Er moeten vrouwenquota komen voor topfuncties in bedrijven en ze wil bestaande flexibiliteit binnen de begrotingsregels aanwenden om economische groei te stimuleren.

Ze wil daarnaast meer doen aan de eerbiediging van de rechtsstaat in de EU door een mechanisme in te voeren waarbij lidstaten “objectief” worden gemonitord. Het EU-parlement zou een grotere rol daarin moeten krijgen.

Het migratiebeleid, inclusief de al lang beoogde hervorming van de asielprocedures in de EU, is volgens 'VDL' toe aan een "frisse start". De georganiseerde mensensmokkel en -handel moet ontmanteld worden. Dan kan ook worden ingezet op legale migratie, om de mensen met de vaardigheden en talenten die de EU nodig heeft binnen te kunnen halen.

Von der Leyen stapt al wel vast op als minister

Maandag kondigde Von der Leyen alvast aan op te stappen als minister van Defensie. Ze betoonde zich in een Twitterbericht "diep dankbaar" voor haar jaren bij 'de Bundeswehr'. Ze gaat zich dinsdag naar eigen zeggen met alle macht inzetten voor Europa.

Bondskanselier Angela Merkel laat weten de beslissing van Von der Leyen te respecteren. "Het laat zien dat ze besloten heeft om een nieuwe fase van haar leven in te gaan." De opvolger voor Von der Leyen is nog niet bekend, volgens Merkel.

Von der Leyen hoopt dat haar voordracht als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie dinsdag wordt bekrachtigd door het Europees Parlement. De stemming over haar aanstelling wordt rond 18.00 uur verwacht. Het is echter nog steeds onzeker of ze voldoende stemmen krijgt.

Er brengen 747 parlementariërs hun stem uit en voor zover bekend heeft de 60-jarige bewindsvrouw nog geen 374 parlementariërs achter zich. Haar kandidatuur kwam voor velen in Brussel uit de lucht vallen en ze behoorde niet tot de favoriete kandidaten voor de functie. Zo zouden ook de Duitse sociaaldemocraten niet op haar willen stemmen. Dat zou de 'Grote Coalitie' van christendemocraten en sociaaldemocraten die de Bondsrepubliek regeert, zwaar kunnen beschadigen.

LEES OOK: Ursula von der Leyen sjoemelde ooit met haar proefschrift, straks heeft ze misschien de hoogste baan in Brussel