Door de daling van de olieprijs in combinatie met de lagere dollarkoers is het in een jaar tijd 10 procent goedkoper geworden om benzine en diesel te tanken, blijkt uit de Barometer Brandstof van financiële vergelijker Pricewise.

De prijs voor in liter Euro95 daalde in april van 1,93 euro naar 1,88 euro, een daling van 3 procent. In april vorig jaar lag de benzineprijs nog op 2,08 euro. Een eigenaar van een twaalf jaar oude VW Golf betaalt daarmee 103 euro voor een volle tank benzine van 55 liter, terwijl dat een jaar geleden nog 114 euro was.

Diesel is in april 5 procent goedkoper geworden. De literprijs daalde van 1,67 euro naar 1,60 euro, terwijl dat een jaar geleden nog 1,78 euro was. De eigenaar van een acht jaar oude Skoda Fabia betaalt 72 euro voor een volle tank van 45 liter. Dat was een jaar geleden 80 euro. 

Infographic: CBS, investing via Pricewise

De prijs van LPG daalde in april met 5 procent van 0,85 euro naar 0,81 euro, maar is wel ietsjes duurder dan een jaar geleden. De eigenaar van een Volvo V70 betaalt nu 57 euro voor een volle tank van 70 liter, terwijl dat in april vorig jaar 56 euro was.

Dalende olieprijzen drukken prijs benzine en diesel

De hoofdoorzaak van de lagere benzine- en dieselprijzen is de gedaalde olieprijs. De prijs van een vat Brentolie zakte in april met 15 procent, omdat minder vraag naar olie wordt verwacht, mede vanwege de importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. Analisten sluiten niet uit dat de olieprijs later dit jaar tot onder de 50 dollar per vat uitkomt.

Ook de euro/dollarkoers zorgt ervoor dat we goedkoper kunnen tanken. De dollar is de afgelopen maanden minder waard geworden ten opzichte van de euro en bevindt zich de laatste weken stabiel op een niveau van rond de 1,13 dollar per euro. Door de zwakkere dollar kan Europa goedkoper ruwe olie inkopen in dollars. De olieprijs omgerekend naar liters in euro daalde sinds vorig jaar met maar liefst 25 procent.

Aan de andere kant worden de prijsdalingen voor brandstoffen weer gedempt door de hoge accijns en btw. Omdat meer dan de helft van de prijs aan de pomp uit accijns en btw bestaat, merkt de consument minder van de dalende kale brandstofprijzen.

LEES OOK: Waarom olieprijzen blijven dalen, ook nu de handelsoorlog van Trump iets minder hectisch lijkt