Oud Sluis en De Librije, de twee restaurants met drie Michelinsterren in
Nederland, nemen respectievelijk de tweede en derde plaats in. Oud Sluis was
de afgelopen drie jaar nummer één.
Nieuwkomers in de top tien zijn De Lindenhof in Giethoorn (van de vijftiende
naar de zevende plaats) en Toine Hermsen in Maastricht (van de zestiende
naar de achtste plaats). De Leest in het Gelderse Vaassen is de grootste
daler (van vier naar tien).
Hans van Wolde, de chef/eigenaar van restaurant Beluga in Maastricht,
houdt niet van lijstjes. "Maar het voelt toch wel lekker om nummer één
te staan," reageerde hij maandagmiddag tijdens de galalunch in het
Okurahotel in Amsterdam.
Rode mul met nachtkreeft en gebakken zeeduivel met groene asperges met biet en
mousseline van aardappel en Hollandaise typeren de kookstijl van Van Wolde,
die aan de voorkant van zijn restaurant wordt bijgestaan door maître
Daniëlle de Boer en sommelier Pascha Holzkämpfer. Van Wolde: "Mijn
groei is geleidelijk gegaan, maar ik heb sinds een tijdje het gevoel dat
alles op zijn plaats valt."
Nieuw in de top 100 is restaurant Amarone in Rotterdam. In korte tijd
uitgegroeid tot culinaire pleisterplaats kwam dit restaurant van Gert Blom
en Harrie Baas binnen op de 54ste plek. Uit de top tien van Lekker verdwenen
restaurant Ron Blaauw uit Ouderkerk aan de Amstel en Chapeau! uit
Bloemendaal.
Restaurants worden steeds meer omgeven door glamour, tekende
hoofdredacteur Guido Nijssen aan bij de dertigste editie van Lekker. De
Sint-Jacobsmossel is niet meer van de menukaart weg te denken en in opkomst
is het scheermes. Nijssen: "Ook zien we steeds meer menukaarten met de
'drie bereidingen van' en dat is leuk want daarin kan de chef zijn
creativiteit kwijt. Maar het levert ook broddelwerk op als de chef indruk
wil maken en zijn klassieke scholing niet beheerst." Volgens Nijssen
blijft de bediening een groot probleem. "De juiste mix van spontaniteit
en vakmanschap is zeldzaam." En bij de dessertkaart kan ook wat meer
originaliteit worden ingebracht, aldus de hoofdredacteur.
Lekker ligt vanaf woensdag in de winkel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl