Satya Nadella, de nieuwe CEO van softwareconcern Microsoft, kan in zijn eerste volle jaar aan het roer maximaal 18 miljoen dollar verdienen.

Dat blijkt uit papieren die Microsoft indiende bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Het salaris van Nadella bedraagt 1,2 miljoen dollar. Hij kan in fiscaal 2015 een bonus verdienen van maximaal drie keer zijn basisinkomen. Daarnaast krijgt hij een aandelenpakket ter waarde van 13,2 miljoen dollar.

Volgens Microsoft is de beloning van Nadella niet buiten proportie en vergelijkbaar met wat andere bestuursvoorzitters in de techsector verdienen, laat een woordvoerder weten tegenover de Seattle Times.

Ballmer: slechts 1,26 miljoen dollar

In fiscaal 2013 kreeg Nadella een totale beloning van 7,7 miljoen dollar. Hij was destijds nog de baas van de afdeling cloud- en serverdiensten.

De vorige topman Steve Ballmer ontving in 2013 een beloningen van 1,26 miljoen dollar. Ballmer koos er zelf voor om geen aandelen als beloning te ontvangen, omdat hij al ruim 330 miljoen aandelen Microsoft bezit.

Benoeming Nadella veilige keuze

Nadella werd dinsdag definitief aangesteld als nieuwe topman van Microsoft. De Indiër werkt al sinds 1992 bij het softwareconcern.

Zijn benoeming wordt gezien als een veilige keuze om Microsoft de overgang te laten maken naar software voor mobiele apparaten en diensten via het internet, en weg te leiden van de krimpende pc-markt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl