De Belgische overheid neemt de Belgische tak van Dexia geheel over voor een bedrag van 4 miljard euro, zo werd maandag bevestigd. De kleinere Franse divisie zal later mogelijk worden samengevoegd met andere Franse financiële instellingen.

België, Frankrijk en Luxemburg staan verder voor 90 miljard euro garant voor de rest van de bankverzekeraar die overblijft, de zogenoemde ‘bad bank’. Daarin zitten de slechte leningen van de bankverzekeraar.

Leterme

De Belgische premier Yves Leterme hamerde er de afgelopen dagen op dat klanten van Dexia niet hoeven te vrezen voor hun geld. Zijn verzekering kon echter niet voorkomen dat er in België afgelopen week ,,significante” bedragen bij de bank werden opgenomen, aldus het hoofd van de Franse divisie van Dexia. Het totaal was echter niet te vergelijken met de opnames die de bank in 2008 bijna de das om deden. Toen moest de bank eveneens door de staat overeind worden gehouden.

De krant De Tijd berichtte vorige week dat rekeninghouders circa 300 miljoen euro van de bank hadden gehaald. Dat is een klein gedeelte van het totale bedrag dat op private rekeningen bij Dexia staat.

Nieuwe onzekerheid

Voor aandeelhouders begon maandag een periode van nieuwe onzekerheid. Nadat de koers van Dexia vorige week al was gekelderd, vloog het aandeel bij de hervatting van de handel op maandagmiddag bijna 40 procent omlaag. Na korte tijd in de plus te hebben gestaan, sloot het aandeel met een bescheiden verlies van 4,8 procent op 0,81 euro.

Jean-Luc Dehaene, oud premier van België, heeft per direct ontslag genomen als lid van de raad van bestuur van Dexia. Hij blijft wel aan als voorzitter van de raad van bestuur bij de groep Dexia.

De opsplitsing van de bank biedt het investeringsfonds van de koninklijke familie van Qatar een grotere ingang in de Benelux. Maandag zei het fonds de Luxemburgse tak van Dexia te willen kopen. Eerder op de dag bleek dat de partij ook de vermogensbeheertak van de Belgische bankverzekeraar KBC wil opkopen. De Nederlandse zakenbank Theodoor Gilissen maakt deel uit van die vermogensbeheertak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl