• België voert weer strengere coronamaatregelen in vanwege een “herfstgolf” van oplaaiende besmettingscijfers.
  • De coronapas wordt na Brussel en Wallonië per 1 november ook in Vlaanderen ingevoerd, voor de horeca en in fitnesscentra.
  • Elke dag komen er in het land meer dan 5000 coronabesmettingen bij, méér dan tijdens de derde golf afgelopen voorjaar.

België voert weer strengere coronamaatregelen in vanwege een “herfstgolf” van oplaaiende besmettingscijfers. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag verklaard. De coronapas wordt na Brussel en Wallonië per 1 november ook in Vlaanderen ingevoerd, voor de horeca en in fitnesscentra.

Vanaf vrijdag wordt in alle openbare plekken binnen een mondkapje verplicht, dus ook in de winkels. De maatregelen gaan voorlopig drie maanden duren. Elke dag komen er in het land meer dan 5000 coronabesmettingen bij, méér dan tijdens de derde golf afgelopen voorjaar.

“Op het moment dat we weer overspoeld worden door besmettingen moeten we hogere beschermingsmuren optrekken”, aldus De Croo na afloop van het Overlegcomité van de zes regeringen. “Die moeten ervoor zorgen dat ons leven nog steeds verder kan gaan. Een vrij, maar voorzichtig leven.”

Pandemiewet wegens epidemische noodsituatie

België krijgt een zogenoemde pandemiewet vanwege een epidemische noodsituatie. Daarmee worden de maatregelen juridisch afgedekt.

Belgen worden opgeroepen weer zoveel mogelijk thuis te gaan werken, maar verplicht wordt het niet. “We moeten niet panikeren maar wel reageren”, zei minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid).

Een Covid Safe Ticket, zoals een Europees coronareiscertificaat dat aangeeft dat iemand volledig is gevaccineerd of hersteld is van Covid-19 of recent negatief is getest, wordt ook verplicht voor alle evenementen met 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Met dat bewijs hoeft de drager geen mondkapje op in een restaurant of café, maar het personeel in de horeca en sportscholen wel.