- Een economisch klimaat van stagflatie, ofwel trage economische groei en hoge inflatie, wordt steeds waarschijnlijker.
- In die situatie doet een traditionele beleggingsportefeuille van aandelen en obligaties het historisch gezien slecht.
- Beleggen in grondstoffen en goud is vaak de beste strategie, aldus Sean Markowicz van vermogensbeheerder Schroders.
- Lees ook: Via een ETF beleggen in goud, zilver, olie en andere grondstoffen: zo doe je dat
De oorlog in Oekraïne heeft het risico op een stagflatie verhoogd, ofwel de combinatie van trage economische groei en hoge inflatie.
De inflatie is in veel ontwikkelde economieën gestegen naar het hoogste niveau in decennia.
De economische groei komt onder druk te staan vanwege hogere prijzen die de koopkracht van consumenten raken. Tegelijk kunnen centrale banken weinig doen om de groei te ondersteunen, omdat ze moeten oppassen voor uit de hand lopende inflatie. En om de inflatie te bestrijden zijn hogere rentes nodig die lenen duurder maken voor bedrijven en consumenten en zo prijsstijgingen afremmen.
Voor veel beleggers is stagflatie een doemscenario, omdat de klassieke beleggingsportefeuille van aandelen en obligaties dan vaak slecht rendeert. De grote vraag is waar je tijdens zo’n periode dan wel in moet beleggen.
Aandelen, obligaties en spaarrekening leveren weinig op
Laten we eerste kijken waarom stagflatie zo'n slecht vooruitzicht is. Een vertraging van de economische groei gaat vaker gepaard met lagere consumentenvraag en hogere werkloosheid. In zo'n omgeving is het moeilijk voor bedrijven om meer omzet te behalen (stagnatie).
Tegelijkertijd stijgen de prijzen van goederen en diensten snel. De bedrijfswinsten komen dan onder druk te staan vanwege de stijgende inkoopkosten.
Genoeg redenen om je zorgen te maken over hoe aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor stagflatie, het gaan doen op de beurs.
De koersen van obligaties volgen de inflatieverwachtingen. Omdat obligaties een vaste rente uitbetalen, holt stijgende inflatie die rentevergoeding in reële termen uit. Beleggers in obligaties hebben dus de neiging een hogere rentevergoeding te eisen om de inflatie bij te benen. Dit leidt bij oudere obligaties tot dalende koersen, omdat de rentevergoeding op oudere obligaties relatief minder aantrekkelijk wordt. Obligatieprijzen bewegen altijd in de tegenovergestelde richting tot de obligatierentes.
Wat wel een positief rendement voor obligaties kan opleveren is een kanteling in het monetaire beleid. Als de centrale banken besluiten dat het bewaken van de economische groei belangrijker is dan het temmen van inflatie, dan kunnen er renteverlagingen volgen. Dat zou goed uitpakken voor obligaties. Een dalende rente betekent immers een hogere obligatiekoers.
Om risico's te vermijden kun je natuurlijk ook je geld op de spaarrekening laten staan. Maar met de snelle stijging van de prijzen van goederen en diensten zal dat geld in reële termen snel minder waard worden. Daardoor verlies je je koopkracht en kun je met hetzelfde geld in toekomst veel minder kopen.
Lees ook: Zoveel wordt je spaargeld in 2022 minder waard door hoge inflatie, als je €50.000 tot €200.000 op de bank hebt
Omdat aandelen, obligaties of geld op de spaarrekening geen uitweg bieden, is het goed om op zoek naar alternatieven te gaan die het goed zouden doen in het scenario van stagflatie.
Grondstoffen en goud bieden bescherming
Als we terug kijken naar het verleden en leren van perioden van stagflatie, zijn het grondstoffen en goud die normaal gesproken goed presteren in tijden van stagflatie, vertelt Sean Markowicz van vermogensbeheerder Schroders in een podcast.
Goud is een belegging die als veilige haven fungeert. Het edelmetaal presteert vaak goed in tijden van economische malaise, aldus Markowicz. Duurdere grondstoffen zorgen voor de hogere kosten waarmee bedrijven geconfronteerd worden. In feite zijn stijgende prijzen van grondstoffen de oorzaak van hogere inflatie, zegt de kenner.
Een andere activaklasse die goed kan presteren tijdens stagflatie is vastgoed, aldus Markowicz.
Soms heeft het zin om verder te kijken dan een specifiek beleggingscategorie. Bijvoorbeeld niet alle bedrijven zijn hetzelfde, waardoor verschillende aandelen op een andere manier kunnen op een periode van stagflatie. Dit geldt ook voor obligaties, waar je een keuze hebt tussen veilige staatsobligaties en meer risicovolle bedrijfsobligaties.
Wees selectief met je portefeuille
Historisch gezien zijn het bedrijven in de zogeheten defensieve sectoren, zoals nutsbedrijven of farmaceutische bedrijven, die beter presteren in een stagflatie-scenario. Dat zijn bedrijven die producten maken die essentieel zijn voor het leven van mensen.
Of inflatie hoog is of niet, zullen consumenten nog steeds eten moeten kopen, energierekening en de huur betalen, zegt Markowicz. Maar een beslissing om een nieuwe telefoon of een nieuwe auto te kopen, kunnen ze wel uitstellen.
Sectoren die met de economie mee bewegen, zoals IT, financiële en industriële bedrijven, presteren historisch het zwakst in tijden van stagflatie, aldus de analist.
De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat je dus selectief moet wezen met je aandelenportefeuille. Vermijd sectoren die slecht presteren en geef een grotere weging aan bedrijven die relatief goed doen.
Ook wat betreft de geografische verdeling van aandelenbeleggingen moet je selectief zijn, aldus Markowicz. Zo hebben hebben bijvoorbeeld grote techbedrijven een relatief hoge weging op de Amerikaanse beurs. Europa heeft op de beurs daarentegen een relatief zware weging van energiebedrijven.