Rabobank speelt in op de populariteit van fintechbedrijven en investeert zwaar in een hippe startup: een app die pinbetalingen op hele bedragen afrondt. Het digitale ‘wisselgeld’ dat zo ontstaat wordt weggeschreven naar een beleggingsrekening.

Rabobank heeft een “forse investering” gedaan in de startup. Hoeveel geld de bank investeerde, werd niet bekendgemaakt.

De mobiele app Peaks wordt komende zomer gelanceerd. Bij de startup spreken ze van een online piekenpijp, de buis die vroeger met overgebleven guldens werd gevuld.

Gebruikers koppelen hun betaalrekening aan Peaks en bij iedere pinbetaling wordt het bedrag afgerond naar de volgende euro, zodat automatisch geld opzij wordt gezet. Ook kan periodiek of eenmalig geld worden ingelegd. Het opgebouwde vermogen wordt vervolgens belegd. Gebruikers kunnen daarbij zelf aangeven hoeveel risico zij willen nemen.

De app kan volgens een woordvoerder worden gekoppeld aan betaalrekeningen van verschillende grote banken.

Hoge commissie bij laag vermogen

Het gaat om een app voor mensen met weinig beleggingservaring. Het digitale wisselgeld wordt gebruikt om te beleggen in aandelen en obligaties. Er zijn vier risicoprofielen, waarbij het geld wordt verdeeld over zogenoemde indexfondsen, ofwel passieve beleggingen die de prestatie een beursindex volgen.

Het Financieele Dagblad meldt dat Peaks een commissie rekent van 1 euro per maand als je minder dan 2.500 euro vermogen hebt. Daarboven geldt een tarief van een half procent over het belegde vermogen

Die commissie is niet heel laag, stelt het FD: als een beginner 25 euro per maand inlegt, moet die in het eerste jaar een rendement van 6 procent boeken om de kosten van de commissie terug te verdienen. Zeker als je vooral defensief in obligaties met relatief lage rentes belegt.

"Als je weinig vermogen hebt is Peaks in het begin inderdaad duur", geeft medeoprichter Sijbrand Tieleman van Peaks aan tegenover het FD. "Maar dat wordt snel beter naarmate je meer vermogen opbouwt."

LEES OOK: Nieuwkomers in de financiële sector bedreigen banken op deze 4 cruciale onderdelen