Wie durfde te beleggen in aandelen zat goed in 2014, vooral als je dat wereldwijd deed. Maar ook obligatiebeleggers kregen een mooi rendement en zelfs goud was geen slechte keuze. Alleen olieliefhebbers en spaarders hadden het nakijken.

Terwijl de wereldeconomie kwakkelde, Nederland tergend langzaam uit de recessie kroop en deflatie als spookwoord boven de financiële markten hing, kwamen beleggers er niet slecht vanaf in 2014. Z24 geeft een jaaroverzicht in 8 grafieken.

1)Nederlandse aandelen: de AEX-Index

Wie als aandelenbelegger dicht bij huis bleef in 2014 en koos voor de Amsterdamse AEX-Index, kreeg een koersrendement van ruim 6 procent mee dit jaar. Niet slecht, maar internationaal gezien ook niet heel sterk.

De AEX deed het wel beter dan Beursgorilla Jacko, van de site beursgorilla.nl. Jacko kiest jaarlijks een willekeurig mandje Nederlandse aandelen en kijkt of dat beter scoort dan de AEX-Index. In 2014 staat Jacko op een verlies van ruim 7 procent, mede door de keuze van technisch dienstverlener Imtech. Dat bedrijf leed dit jaar zwaar onder hoge schulden en de nasleep van een fraudeschandaal.

(klik hieronder voor uitvergroting; bron Euronext)

aex

2)Stijgers en dalers AEX

Bij individuele beursfondsen in de AEX zorgden vooral middelgrote bedrijven voor onrust. Oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore waren prominente dalers. Fugro had last van teruglopende orders bij klanten uit de olieindustrie. Die pasten hun investeringsbudgetten aan als gevolg van de lagere olieprijzen. SBM zat met de afwikkeling van een omkoopschandaal in zijn maag.

Bij de stijgers staat het Franse kabelbedrijf Altice bovenaan. Deze nieuwkomer in de AEX houdt de discussie over het 'Nederlandse gehalte' van de Amsterdamse hoofdindex levend. De nummer twee is een echte nationale kampioen: beleggers hadden veel vertrouwen in chipmachinefabrikant ASML.

3)Aandelen wereldwijd

Voor een mooi rendement op aandelen waren beleggers dit jaar goed af met de wereldwijde MSCI-Index, waarin zo'n 1.700 aandelen uit 23 geïndustrialiseerde landen zijn opgenomen. Hieronder de grafiek een beursgenoteerd indexfonds (tracker) van iShares voor de MSCI-Index, met een rendement van ruim 20 procent, in euro's.

(klik voor uitvergroting)

msci world

4)Europese staatsobligaties

Het grote schrikbeeld van de eurozone in 2014 was de almaar dalende inflatie en de vrees voor deflatie: een structurele daling van lonen en prijzen, die een periode van langdurige stagnatie markeert. Zover is het niet gekomen in 2014, maar rentes op staatsobligaties zijn wel fors gedaald en dat duidt op lage inflatieverwachtingen.

Voor beleggers in staatsobligaties betekent de rentedaling dat de marktwaarde (prijs) van obligaties is gestegen, want prijs en rente bewegen tegengesteld bij obligaties.

Hieronder de grafiek van een beursgenoteerd trackerfonds van aanbieder Lyxor, dat een mandje volgt van staatsobligaties uit de eurozone met een looptijd van 7 tot 10 jaar. Rendement: bijna 16 procent.

(klik voor uitvergroting)

obligaties

5)Goud

Rust op aandelenmarkten en lage inflatie:  dat zijn geen ingrediënten voor een opmars van de goudprijs, zou je zeggen. In dollars gemeten daalde de goudprijs ook licht dit jaar.

Maar wie goud in euro's afrekende profiteerde van de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar. Want per dollar goud kreeg je daardoor meer euro's. Dat is te zien in onderstaande grafiek van een eurobelegging in goud van aanbieder EFTS. Een plus van ruim 10 procent.

(klik voor uitvergroting)

goud

6)Olie

Wie in 2014 gokte op hogere olieprijzen, kwam bedrogen uit. Ook voor eurobeleggers was olie geen fijne investering. Onderstaande grafiek toont een trackerfonds van EFTS dat de olieprijs in euro's volgt. Een koersklap van ruim 40 procent.

(klik voor uitvergroting)

olie

7)Euro verliest van dollar

De daling van de euro in 2014 komt niet slecht uit voor Europese exporteurs die kosten maken in euro's en hun producten afzetten buiten de eurozone.

Maar voor valutabeleggers was de dollar dit jaar onmiskenbaar de betere keuze. De euro verloor ongeveer 13 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse munt.

8)Sparen

Het is al vaak opgemerkt, maar de lage inflatie en het feit dat banken spotgoedkoop kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB) brengt spaarders in een lastig parket. Spaarrentes daalden opnieuw dit jaar.

De gemiddelde spaarrente voor vrij opneembare tegoeden en geld dat tot drie maanden vaststaat is gedaald tot bijna 1 procent. Dat is nog een fractie hoger dan de inflatie in Nederland. Maar wie ook de vermogensbelasting van 1,2 procent moet betalen over zijn spaargeld, lijdt per saldo verlies.

Lees ook

Beleggen in 2015: waar liggen de kansen en bedreigingen?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl