Dat Elon Musk een innovatief denkende visionair is, staat buiten kijf. Hij heeft veel pionierswerk op zijn naam staan die beleggers inspireren.

Maar beleggers kunnen beter niet zijn voorbeeld volgen als het om beleggen gaat.

Elon Musk verbindt zijn ideeën met zijn verkooptalent. De Zuid-Afrikaan is onder andere oprichter van Tesla en SpaceX.

Zo succesvol als hij is als zakenman, zo niet succesvol is hij als belegger, schrijft Business Insider Deutschland. Dat werd duidelijk tijdens een interview dat hij onlangs gaf tijdens het festival South by Southwest. Business Insider ging daarna te rade bij een expert.

“Ik denk dat een van de grootste misvattingen is dat ik een echte belegger zou zijn”, aldus Musk. Hij voegde hieraan toe dat er slechts één onderneming is waarvan hij aandelen bezit. Dat is Tesla, waarvan hij ook Chief Executive Officer is.

Beleggingsexpert Andreas Lipkow bij de Duitse bank en broker Comdirect vermoedt dat achter deze uitspraak een marketingtruc zit van Musk. "Hij wil de buitenwereld laten zien hoeveel hij achter zijn bedrijf staat."

Naast zijn aandelen in het beursgenoteerde Tesla heeft Musk 55 procent van het niet-beursgenoteerde SpaceX in handen. Volgens een inschatting van Bloomberg vertegenwoordigt dat belang een waarde van 20 miljard dollar. Zijn belegd vermogen is dus grotendeels verdeeld tussen twee investeringen. Maar voor de particuliere belegger is deze strategie allesbehalve aan te bevelen.

Ga voor diversificatie

Als je geld wilt beleggen op de aandelenmarkt, moet je jouw geld nooit in slechts één aandeel investeren, zo adviseert Lipkow. "De ontwikkeling van die investering is dan afhankelijk van het succes van één bedrijf, waarbij het risico aanzienlijk hoger is dan van een gediversifieerd mandje."

Bij slecht nieuws kun je immers in zwaar weer raken als de waarde van een aandeel dramatisch daalt. Diversificatie lijkt Lipkow dus een groot goed voor beleggers te vinden.

"Wie 10.000 euro op de beurs wil beleggen, moet ze verdelen over tien individuele waarden van elk 1.000 euro", adviseert Lipkow. In het ergste geval van een bankroet van één van de ondernemingen waarin belegd is, wordt dan slechts tien procent van de beleggingsportefeuille van een belegger aangetast.

Daarbovenop vindt Lipkow het belangrijk om bij het samenstellen van een portefeuille ervoor te zorgen dat mogelijke verliezen zoveel mogelijk binnen de perken worden gehouden. "Als je tien individuele waarden hebt, dan zouden dat niet drie of vier uit dezelfde sector moeten zijn", stelt Lipkow. "Als bijvoorbeeld een sector als geheel slechte verkoopcijfers laat zien, lijden namelijk alle aandelen in de sector hieronder."

Herken trends vroegtijdig

Bij het selecteren van aandelen voor een beleggingsportefeuille is het raadzaam om te vertrouwen op de eigen voorkeuren of waarnemingen, beklemtoont Lipkow.

Hij is een grote fan van merken, sterke merken welteverstaan. Die moeten staan voor goede producten, waarvan de verwachting is dat die lang mee zullen gaan. Voor nieuwkomers op de aandelenbeurs is dat een manier om feeling te krijgen met beleggen.

Daarnaast benadrukt Lipkow de noodzaak om nieuwe trends vroeg te herkennen. Ook is het belangrijk om langer lopende trends in de gaten te houden. Bijvoorbeeld trends in de voedingssector. "Al Tientallen jaren lang rennen mensen immers al naar McDonald's of Burger King."

LEES OOK OP FINANZEN.nl: