- Jack Kellogg begon te handelen in aandelen toen hij 17 jaar oud was.
- De afgelopen twee jaar boekte hij meer dan 8 miljoen dollar winst. Dit jaar heeft hij tot dusver ongeveer 1,1 miljoen dollar verdiend.
- Kellogg deelt enkele tips, belicht zijn grootste verliezen en legt de risico’s van het vak uit.
- Lees ook: Hoe lang duren bear markets? Bekijk dit overzicht van periodes met dalende koersen sinds 1928
Jack Kellogg begon met het dagelijks handelen in aandelen in 2017, toen hij pas 19 jaar oud was. Het was het jaar dat hij de middelbare school afmaakte en zijn vrienden naar de universiteit zag gaan. Zonder studiebeurs, zonder vaste plannen en met het vooruitzicht dat hij zelf alles zou moeten betalen, begon hij zich zorgen te maken over wat er nu ging gebeuren.
Hij dacht erover na om brandweerman te worden, omdat het geen baan met werkuren van 9 tot 5 was en hij zo kon uitzoeken wat hij in zijn vrije tijd wilde doen. Hij had ook 10.000 dollar gespaard als valet driver.
Uiteindelijk was het doel van Kellogg een manier te vinden om zijn geldzaken goed voor elkaar te hebben buiten een loonstrookje om, zodat hij niet financieel zou worstelen.
“We woonden in een wat mooiere stad”, zei hij. “Dus iedereen om me heen had altijd van die leukere dingen of ze waren in staat om meer leuke dingen te doen. En ik kon niet echt deelnemen aan veel van die dingen.”
Zijn moeder was een schoolbuschauffeur en zijn vader was een elektricien. Toen hij opgroeide, herinnerde hij zich dat zijn ouders nooit in staat waren om financieel vooruit te komen. Zijn wens om de financiële stress van zijn familie te verlichten, motiveerde hem om van jongs af aan te investeren en vermogen op te bouwen.
In 2017 had hij van een vriend, die een handelaar was, gehoord over het handelen in aandelen. Dus maakte hij een Thinkorswim-account aan, stortte 7.500 dollar van zijn spaargeld en begon de wateren te testen met kleine posities.
Nadat hij een paar honderd dollar had verloren, besefte hij dat hij niet wist wat hij deed. Dus stopte hij met de echte handel en begon hij met oefenen met nepgeld op Thinkorswim en TD Ameritrade.
Terwijl hij bleef werken als valet driver, zette Kellogg zijn koptelefoon op en luisterde hij naar podcasts en YouTube-video's van andere succesvolle handelaren om hun trucs te leren. In het bijzonder luisterde hij naar 'Chat With Traders', een podcast over succesvolle beleggingsstrategieën.
In die periode investeerde hij 7.500 dollar in een online leerprogramma van Timothy Sykes, een handelsleraar en voormalig aandelenhandelaar in penny stocks, oftewel aandelen van een bedrijf met een heel lage waarde. Sykes stond bekend om zijn claim dat hij zijn bar mitswa-giften omzette in meer dan 1 miljoen dollar aan winsten.
Kellogg gebruikte hiervoor het restant van het geld van zijn bijbaan. Ook zegt hij dat zijn ouders financieel bijsprongen zodat hij de cursus kon volgen. Hij kreeg toegang tot een chatroom waar hij met andere handelaars kon praten, dagelijkse videolessen kon bekijken en marktupdates en webinars kon krijgen.
Nu is Kellogg 24 jaar oud. Uit zijn belastingaangiften, die zijn ingezien door Insider, blijkt dat hij in 2020 en 2021 meer dan 8 miljoen dollar aan winsten uit daghandel heeft gerapporteerd. Zijn rendement kwam in een stroomversnelling in 2020, toen hij een totaal inkomen had van 1,6 miljoen dollar. In 2021 groeide dat bedrag naar een totaal inkomen van 6,5 miljoen dollar.
De onstuimige periode van opgaande prijzen, die het grootste deel van de laatste twee jaar duurde, maakte het gemakkelijker om met de markt mee te liften en winsten te maken. Dit jaar was zeker een grotere uitdaging voor handelaren vanwege zowel de dalende aandelenmarkt als de onzekerheid over de economische omstandigheden. Kellogg leerde dat op de harde manier nadat hij januari was begonnen met een verlies van 100.000 dollar in de eerste twee weken.
Daarom begon hij met een conservatief doel. In plaats van te proberen om nog eens 6 miljoen dollar winst te maken, mikte hij op 1 tot 2 miljoen dollar voor het jaar. Tot nu toe heeft hij ongeveer 1,1 miljoen dollar verdiend, volgens zijn maandelijkse winstverklaringen.
Na het verlies van 100.000 dollar besefte hij dat hij zijn posities moest afbouwen om zijn risico te beperken tot hij meer vertrouwen had in de marktomgeving waarin hij handelde. Zijn voorzichtige aanpak werkte en in februari kon hij zijn verlies goedmaken door zwaar te handelen in Tesla met zowel long- als shortposities.
In maart begon hij meer momentum te krijgen dankzij de oliesector, die in februari door het dak ging na de invasie van Oekraïne door Rusland, waardoor de olieprijzen de pan uit rezen. Sommige olieaandelen hadden in de eerste week van maart hun hoogste niveau ooit bereikt, wat voor hem een teken was dat ze te ver waren gegaan.
Volgens transacties van Kellogg's afschriften begon hij short posities te nemen in aandelen zoals Imperial Petroleum Inc. (IMPP), Camber Energy Inc. (CEI), en Houston American Energy Corporation (HUSA). Hij eindigde de maand met een winst van 398.955 dollar, volgens zijn overzicht van maart.
Zó kiest Kellogg zijn aandelen
Kellogg zoekt naar patronen. Hij handelt voornamelijk in aandelen met hoge of lage waarderingen. Het vinden van een aandeel dat past in een herkenbaar patroon is echter belangrijker dan het type bedrijf of sector waarin hij handelt. "Als het teveel stijgt, ga ik short. En als het teveel daalt, ga ik long", zei Kellogg.
Hij identificeert eerst de belangrijkste aandelen door te kijken naar de hoogste stijgingspercentages van de dag. Hij gebruikt een betaalde tool genaamd Stocks To Trade om te bepalen welke aandelen de grootste opwaartse bewegingen hebben gehad op een bepaalde handelsdag. Van gratis tools beveelt hij Finviz aan, dat ook de top dagelijkse stijgers weergeeft.
Hij filtert vervolgens de aandelen die een hoog handelsvolume hebben, wat een belangrijke factor is. "Ik wil niet alleen iets zien dat 300 procent stijgt op een verhandeld volume van 500.000 dollar", zei Kellogg. "Ik wil iets zien dat voor tientallen miljoenen of zelfs miljarden wordt verhandeld en dat 50 tot 100 procent stijgt."
Hij leerde door tegenvallen dat een hoog volume zeer belangrijk is bij het verhandelen van grote hoeveelheden aandelen nadat hij vast kwam te zitten in een positie die hij niet kon verkopen, wat resulteerde in één van zijn grootste verliezen.
In februari 2021 schoten de aandelen van de cannabisverkoper Medmen Enterprises (MMNFF) omhoog van ongeveer 0,17 dollar naar 1,50 dollar - een stijging van bijna 800 procent - in ongeveer zes dagen. Hij kocht het aandeel en begon het vervolgens te shorten toen het omsloeg.
Toen hij vond dat de koers van het aandeel voldoende was gedaald, nam hij een long positie in, waarbij hij aandelen kocht terwijl het aandeel bleef dalen, in de veronderstelling dat er spoedig een kleine opleving zou komen waarbij hij zijn aandelen kon verkopen. Hij had gelijk over het patroon, maar het aandeel veerde slechts terug tot zijn gemiddelde aankoopprijs en toen hij probeerde te verkopen, bleef hij met de gebakken peren zitten.
"Ik kwam in een situatie waar ik een prijs van 0,75 dollar had met 2,4 miljoen aandelen, wat gewoon een belachelijk grote positie was. En het veerde terug naar mijn gemiddelde, maar het probleem was dat er geen liquiditeit was voor mij om te verkopen omdat ik veel te veel aandelen had", zei Kellogg.
Hij was slechts in staat een derde van zijn positie te verkopen. Tegen de tijd dat hij de rest van de aandelen kon verkopen, werden de aandelen verhandeld tegen een prijs van ongeveer 0,50 dollar. Hij vertelde Insider dat hij verkocht met een verlies van ongeveer 367.000 dollar.
Ten tweede volgt hij het aandeel gedurende enkele dagen alvorens te beslissen of het een goede transactie zou kunnen zijn.
Zodra hij de kanshebbers heeft geïdentificeerd, neemt hij niet op de eerste dag posities in. In plaats daarvan voegt hij ze toe aan zijn volglijst en observeert hij ze een paar dagen om te zien of er bekende patronen in hun koersgedrag zitten. Hij is specifiek op zoek naar een uitbraakpatroon. Dat is wanneer een aandeel buiten zijn steun- of weerstandsniveau komt. Hij let er vooral op dat een aandeel de weerstandsniveaus doorbreekt nadat het ten minste een dag of twee dicht bij de hoogste niveaus heeft gehandeld, zei hij.
Kellogg houdt vooral rekening met wat bekend staat als de emotionele stadia van marktcycli, waarbij de theorie wordt gevolgd dat de koersactie van een aandeel gebaseerd is op of beïnvloed wordt door de gedragspatronen van handelaren. Het idee is dat wanneer de koers van een aandeel omhoog begint te gaan, er een gevoel van optimisme ontstaat. Naarmate de positieve trend zich voortzet, neemt de opwinding toe en uiteindelijk ook de euforie, die meestal het hoogtepunt aangeeft.
"En tegen de tijd dat dat gebeurt, is het aandeel met 500 procent tot 1.000 procent gestegen en praat iedereen erover en is het in het nieuws enzovoort. En dat is wanneer je weet dat het hoogtepunt nabij is", zei Kellogg.
In plaats daarvan wacht hij op een zijwaartse consolidatie van het aandeel dicht bij het hoogtepunt of binnen 25 procent tot 35 procent van het hoogtepunt voordat hij begint in te kopen.
Hij vertelde aan Insider dat hij het aandeel meestal niet koopt wanneer het de eerste keer omhoog begint te gaan. In plaats daarvan wacht hij tot het aandeel zich beweegt in de buurt van het hoogtepunt of binnen 25 procent tot 35 procent van de top voordat hij begint in te kopen.
"De beste transacties die ik afsluit zijn met aandelen die ik dagenlang volg", zei Kellogg.
Hij stapt geleidelijk in een positie. Hij test zijn positie door langzaam in te kopen naarmate het aandeel blijft stijgen, in plaats van onmiddellijk een volledige positie in te nemen. Op deze manier zal hij, als hij het mis heeft, geen groot verlies nemen, waardoor hij zijn risico kan beperken.
Naast het bekijken van de grafieken, neemt hij ook de krantenkoppen door om inzichten te krijgen over waarom een aandeel omhoog zou kunnen gaan. Bijvoorbeeld, op 27 juli bereikten de aandelen van Blue Water Vaccines (BWV) de hoogste dagkoers. De aanleiding voor de plotselinge beweging waren de krantenkoppen rond de apenpokken. Die dag bereikte het aandeel de hoogste koers op weekbasis van 4,04 dollar.
Kellogg vertelde Insider dat hij de prijs in de gaten hield om te zien of het niveau een paar dagen zou worden vastgehouden.
Hij richt zich op drie belangrijke koerspunten om een goed moment om te kopen te bepalen. Dit zijn de laagste koers van de vorige dag, de slotkoers en de openingskoers van het aandeel. Hij gebruikt deze prijzen als een richtlijn voor risico. Als de koers van het aandeel onder een van deze prijzen daalt, gaat hij ervan uit dat de transactie waarschijnlijk niet goed zal uitpakken.
Kellogg gebruikt als indicator alleen de volumegewogen gemiddelde prijs (VWAP), die een maatstaf is van de gemiddelde prijs van een effect, gecorrigeerd voor het volume ervan. Dit helpt hem te zien waar de gemiddelde koper of verkoper in en uit het aandeel stapt. Als de prijs van het aandeel boven de VWAP ligt, ziet hij dit als een indicator dat het aandeel verder gaat stijgen en als de prijs eronder ligt, zal de prijs waarschijnlijk dalen.
Verliezen hoort erbij
Hoewel Kellogg zijn succes toeschrijft aan zijn vermogen om gedisciplineerd te blijven, gelooft hij dat de meeste handelaren falen omdat ze hun emoties niet onder controle hebben.
"Het is heel gemakkelijk om een emotionele fout te maken. Dus aan de ene kant heb je handelspatronen die zich herhalen, maar ze zijn niet altijd zwart-wit", zei Kellogg. "En als iemand een fout maakt in een patroon of een transactie, is het een soort neerwaartse spiraal."
Deze uitkomst kan er vaak toe leiden dat handelaren wraak nemen en zonder helder hoofd de volgende transactie aangaan, merkte hij op. Hij vermijdt deze valkuilen door zich los te koppelen van zijn emoties. Eén manier waarop hij dat doet is door alleen te handelen met geld dat hij bereid is te verliezen. Dit stelt hem in staat om de dollars op het scherm te zien als getallen in plaats van geld. Als de handel zich tegen hem keert, accepteert hij zijn verlies.
Soms gooit de markt je heen en weer, zei hij. Je kunt niet voorkomen dat je in zo'n situatie terechtkomt. De echte vraag is hoe je je transactie beheert wanneer je je in een positie bevindt die uit de hand loopt. Hij heeft gezien dat veel handelaren het moeilijk vinden om uit de positie te stappen omdat ze hun verlies niet willen realiseren. En dus blijven ze volhouden in de hoop dat het zal veranderen.
Kellogg is betrokken geweest bij transacties die hem duur zijn komen te staan, waaronder eentje deze maand. Het Chinese aandeel AMTD Digital Inc. (HKD) viel hem op. Terwijl hij de koers zag stijgen, begon hij shortposities in, omdat hij dacht dat de koers spoedig zou beginnen te dalen. Maar het aandeel bleef stijgen. Hij vertelde Insider dat hij een totaal verlies van 400.000 dollar had geleden.
"Dit is een aandeel waar je letterlijk alles op kunt verliezen. Het is de meest krankzinnige beweging die ik ooit heb gezien", zei Kellogg over zijn ervaring.
Financiële experts raden de meeste jongeren geduldig langetermijnbeleggen aan om vermogen op te bouwen. Kellogg gelooft dat als je een passie hebt voor daghandel, je het moet uitproberen. Maar begin zeker klein en ken de risico's.
In het algemeen geldt dat je bijna bij de helft van de transacties die je doet een verlies moet nemen, zei hij. Zelfs wanneer Kellogg zich aan zijn plan houdt en zijn regels volgt, ligt zijn winstpercentage op ongeveer 62 procent, zei hij. Dus handelaren moeten verwachten dat ze veel verliezen en als ze niet geleerd hebben hun emoties onder controle te houden en hun verliezen te beperken, kan het resultaat slecht zijn.
Bovendien gaat er veel tijd en moeite zitten in het opzetten van een winnende transactie. Hoewel de markt bijvoorbeeld om 9.30 uur opent, is Kellogg soms al om 4 uur 's ochtends op om de voorbeurs in de gaten te houden. Hoewel het handelsvolume vaak te laag is om handel te drijven, helpt het hem om een gevoel te krijgen voor patronen rond de aandelen die hij in de gaten houdt.