Het kabinet heeft een deal gesloten met D66, waardoor die partij zich toch kan vinden in het Belastingplan. Daardoor kan het voorstel een meerderheid krijgen in de Eerste Kamer.

Een woordvoerder van de partij bevestigde een bericht hierover van RTL Nieuws. D66 kreeg haar zin op de thema’s werken moet lonen, versterking van de economie en vergroening, aldus de woordvoerder.

Het kabinet had zich met het (nog niet op de wensen van D66 aangepaste) plan in de Eerste Kamer al verzekerd van de steun van VVD, PvdA en CDA. Die drie partijen hebben samen 33 zetels, nog vijf tekort voor een meerderheid van de 75 senatoren. D66 heeft er tien.

Naar verluidt kan het CDA zich ook in het aangepaste plan vinden, maar die partij heeft dat nog niet bekendgemaakt.

Haalt het Belastingplan het op 15 december in de Eerste Kamer, dan gaat ook de beloofde lastenverlichting van 5 miljard euro door.

Veel gesteggel over Belastingplan

Medio november leek het er nog op dat het Belastingplan geen meerderheid zou krijgen in de Eerste Kamer, nadat D66 aankondigde dat er te weinig fiscale hervormingen in zaten. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemde het onverantwoord dat het kabinet in zijn ogen 5 miljard euro leent om het zonder ambities voor vergroening of extra banen uit te delen.

Eind november zei  minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën nog steeds kansen te zien om het Belastingplan half december toch door de Eerste Kamer te krijgen.

Dijsselbloem zei dat het kabinet nog ,,verschillende mogelijkheden'' heeft om de wensen van Senatoren ,,zeer serieus'' te nemen en hen over de streep te trekken. Wat die mogelijkheden zijn wilde hij niet zeggen.

Wel zei hij dat niet vergeten moet worden dat veel partijen het eigenlijk eens zijn over het doel van het Belastingplan. Dat is de noodzaak om de lasten op arbeid in Nederland te verlagen. ,,Er is veel discussie over de randen van het Belastingplan, maar het hart wordt echt breed gedeeld. Dat moeten we centraal stellen.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl