Na de lancering van tientallen raketten gericht op Syrische vliegvelden vrijdagnacht, gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie foto’s en videobeelden vrij. Die zijn genomen vanaf Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee.

De 59 kruisraketten sloegen in op landingsbanen, raakten vliegtuigen en tanksations rond 4.40 uur in de nacht (lokale tijd in Syrië) . Het was de eerste Amerikaanse aanval op doelen van de Syrische regering sinds het uitbreken van de burgeroorlog zes jaar geleden.

De raketten zijn afgevuurd van twee schepen, de USS Porter (DDG 78) en de USS Ross (DDG 71). Ze behoren sinds 1991 tot het standaardarsenaal van de Amerikaanse marine, met explosieven van zo’n 1.000 pond per raket, aldus according to The Washington Post.

De laatste keer dat deze raketten zijn gebruikt, ging het om het platleggen van drie radarstations in Jemen. Dit gebeurde in reactie op het afvuren van raketten door Houthi-rebellen op Amerikaanse schepen.

De aanval van vrijdagnacht vond plaats in reactie op een aanval met chemische wapens in Syrië, die wordt toegeschreven aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Daarbij kwamen ongeveer 80 mensen om in het noordwesten van het land.

Woordvoerders van het Syrische regime hebben beschuldigingen over een aanval met chemische wapens ontkend.

Hier zie je de raketlancering vanaf de USS Porter (DDG 78) »

 

Dit is de lancering vanaf USS Ross (DDG 71), vanuit diverse standpunten »