President Obama heeft zich uitgesproken vóór zogenoemde netneutraliteit.

In een verklaring spoorde hij de Amerikaanse toezichthouder FCC aan om internet te beschouwen als een nutsvoorziening, te vergelijken met bijvoorbeeld drinkwater, schrijven The Verge en Reuters. Daardoor zouden aanbieders van internet het alleen van de ene naar de andere locatie mogen laten ‘stromen’, en niet bijvoorbeeld bepaalde websites sneller laten laden.

Providers zijn tegen

De voornaamste tegenstanders van dit plan zijn kabelbedrijven. De aandelenkoersen van kabelbedrijven als Time Warner Cable en Comcast daalden maandag. Een bedrijf als streamingsite Netflix is juist hartstochtelijk voorstander. De FCC werkt aan nieuwe regelgeving voor internet.

Obama gaf aan hoe hij wil dat internet eruit gaat zien: providers mogen geen websites blokkeren als die zich aan de wet houden, ze mogen sommige websites niet opzettelijk sneller of langzamer maken, en ze mogen geen betaalde ‘voorrang’ aanbieden. Deze regels moeten ook voor mobiel internet van toepassing zijn, vraagt Obama.

Inspraakprocedure

Sinds 2008 is netneutraliteit een onderdeel van Obama’s verkiezingsprogramma. De stap van de president is uitzonderlijk, omdat de FCC een onafhankelijk orgaan is. De FCC liet dan ook in een reactie weten nota te hebben genomen van de opvatting van president. “We voegen de bijdrage van de president bij de verslagen van de inspraakprocedure”, liet de voorzitter weten.

De FCC zegt dat het een "hybride" aanpak bekijkt, waarbij websites niet kunnen worden geblokkeerd, maar providers wel meer mogen vragen voor sneller internet. De FCC kreeg al 4 miljoen reacties te verwerken sinds het in mei zijn voorstellen voor nieuwe regels voor het internet publiceerde.

Wat wil Congres?

Het Amerikaanse Congres, nu in handen van de Republikeinen, kan gaan dwarsliggen. Een Republikeinse afgevaardigde twitterde al dat netneutraliteit "de Obamacare van het internet is", in een verwijzing naar het zorgverzekeringsstelsel dat door Obama is ingevoerd.

Hier de video waarin Obama zijn visie uiteenzet:

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl