De begrotingsstukken voor Prinsjesdag zijn opnieuw op straat komen te liggen. RTL Nieuws heeft de stukken ingezien en spreekt van een feestbegroting: ook ouderen en uitkeringsgerechtigden gaan er op vooruit.

In eerdere ramingen zouden deze groepen Nederlanders nog koopkracht verliezen. Dat is gerepareerd. Over de hele linie gaan huishoudens er volgens RTL gemiddeld 1,4 procent op vooruit. Eerder ging het kabinet nog uit van een een stijging van 1,1 procent. Werkenden komen er het best vanaf met een gemiddelde plus van 2,6 procent, aldus RTL.

Modaal gezin: plus 2,7 procent

Het ANP beschikt over een tabel met de koopkrachtontwikkeling voor standaardhuishoudens. Ook hierin zijn alle minnen verdwenen. Bij de mensen zonder werk komen alleenstaanden en alleenstaande ouders nu op 0, een paar met kinderen komt op een stijging van 0,1 procent. Ook bij de AOW’ers zijn de minnen weggepoetst. De koopkrachtstijging varieert nu van 0 procent tot 0,8 procent voor een alleenstaande met alleen AOW.

De grootste koopkrachtstijging is voor de groep alleenstaanden met een minimumloon. Die krijgen er 5,3 procent bij. Een alleenstaande ouder met een minimumloon kan rekenen op 4,4 procent extra. Bij de werkenden gaan vooral de tweeverdieners met een salaris van anderhalf keer modaal én kinderen er fors op vooruit: 3,5 procent. Als beide ouders modaal verdienen, gaan ze er samen 2,7 procent op vooruit.

Extra geld voor asielzoekers en defensie

Voor de opvang van asielzoekers wordt dit jaar nog 649 miljoen vrijgemaakt, 250 miljoen meer dan eerder was begroot. Ook is er 150 miljoen extra voor research en onderzoek en voor startups. Eerder was al bekend dat er volgend jaar 133 miljoen extra is voor de verzorgingstehuizen.

Ook Defensie krijgt er geld bij, 220 miljoen volgend jaar, oplopend tot 345 miljoen extra in 2020. Het geld is onder meer bedoeld voor vervanging van Chinook-transporthelikopters en voor missies (60 miljoen extra per jaar). Bronnen rond het kabinet bevestigen deze berichtgeving van RTL.

De bezuinigingen op de huurtoeslag en de zorgtoeslag worden uitgesteld. De ouderenkorting gaat eenmalig omhoog. Die maatregelen kosten volgens RTL samen 900 miljoen euro. Ook het kindgebonden budget valt hoger uit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl