Dacht je dat je manager de enige bloedzuiger op kantoor was? In de VS, met name in New York, hebben ze er soms duizenden rondlopen. De stad wordt geplaagd door de bedwants. Een bruin beestje van vijf millimiter groot dat leeft van mensenbloed.

De burelen van Elle magazine, maar ook het kantoor van voormalig president Clinton wordt geteisterd door de bedwants, schrijft het Amerikaanse blad Forbes. Het beestje heeft ontdekt dat een bureaustoel niet onderdoet voor een fijn bed. Het is er warm, en de prooi is vele uren per dag beschikbaar.

In 2009 waren er in de stad 11 duizend klachten over de bedwants tegen enkele honderden jaren geleden.

Cimex lectularius, vroeger ook bekend als wandluis, kwam je tot voor kort vooral tegen in goedkope hotels in niet-Westerse landen. In Nederland en de ons omringende landen was het beestje mede dankzij het gebruik van bestrijdingsmiddelen bijna uitgeroeid. Maar dankzij onze reislust duikt hij steeds vaker op op plaatsen waar je hem niet verwacht.

Robert Miltenburg, servicemanager Amsterdam van bestrijdingsbedrijf Rentokil,heeft de bedwants nog niet in kantoren aangetroffen. Maar hij sluit niet uit dat het een keer gebeurt. Ook in Nederland duikt het beestje steeds vaker op, met name in hotels. “Mensen nemen hem in kleren als ze terugkomen van vakantie. Vooral backpackers nemen hem wel mee.”

Nu er veel meer gereisd wordt en reizigers van allerlei achtergrond vaker met elkaar in aanraking komen op bijvoorbeeld budgetvluchten, duikt het beestje vaker op in betere hotels of, zoals in de VS, bij bedrijven.

Bloedzuiger
De kans dat je ziek wordt van de beet van een bedwants is nihil, maar vervelend is het wel, zo kan iedereen die het beestje een keer tegenkwam vertellen. De schrijver van dit stukje had ooit een niet zo prettige ontmoeting met de cimex lectularius in een Roemeens hotel.

Wakker wordt je er meestal niet van, maar zodra je wakker wordt jeukt het flink. De receptioniste gaf, helaas de volgende ochtend wel een nuttige tip: draai je matras om voordat je gaat slapen, dan heb je even rust omdat de beestjes zich door de matras weer naar boven hebben gewerkt.

Bestrijding
Is er wat aan te doen als de bedwants je huis of je kantoor binnenglipt? “Je moet een professionele bestrijder inschakelen”, aldus Miltenburg van Rentokil. Die moet goed met gif aan de slag want, “het is een hardnekkig beestje. Hij kan zonder moeite twee maanden overleven op een bloedmaaltijd.”

Voor reizigers die bedwantsen zijn tegengekomen luidt het advies de kleren goed te wassen en in de machine te drogen op flinke temperatuur of liever nog naar de stomerij te brengen. En zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus misschien moet je je baas overtuigen dat businessclass vliegen ondanks de crisis toch noodzakelijk is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl