• De Kamer van Koophandel telde aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar 2.109.363 bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder.
  • Dat er bedrijven bijkomen tijdens een grote economische crisis heeft onder andere te maken met het lage aantal faillissementen.
  • Veel ondernemers zijn een webshop begonnen.

Ondanks de coronacrisis blijft het aantal bedrijven in Nederland gestaag groeien. Aan het einde van het eerste kwartaal telde de Kamer van Koophandel (KVK) 2.109.363 geregistreerde bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder.

Dat er te midden van een grote economische crisis per saldo bedrijven bij komen, heeft onder andere te maken met het lage aantal faillissementen. Dat aantal daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met 48 procent.

Als oorzaak wordt gewezen naar de overheidssteun die veel bedrijven overeind houdt. Daarnaast zijn rechters mogelijk minder snel geneigd faillissement uit te spreken over een in de kern gezond bedrijf.

Startten in het eerste kwartaal van 2020 nog 63.604 bedrijven, in het eerste kwartaal van dit jaar waren het er 68.847. Dit komt neer op 5.243 extra starters, een toename van 8 procent.

In de detailhandel nam het aantal starters met bijna de helft toe, waarmee deze sector de sterkste aanwas van nieuwe ondernemingen kende. Veel ondernemers starten namelijk een nieuwe webshop.

Veel uitschrijvingen uit Handelsregister

Het aantal ondernemers dat zijn of haar bedrijf beëindigde lag in het eerste kwartaal min of meer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Het ging volgens de KVK om 38.440 bedrijven die werden uitgeschreven uit het Handelsregister.

Eerder meldde het CBS al dat vorig jaar de meeste bedrijfsvestigingen ooit zijn opgeheven. Tegelijkertijd werden er volgens het statistiekbureau ook meer vestigingen dan ooit opgericht in coronajaar 2020.

De situatie is voor veel bedrijven namelijk precair, maar omdat er geen of nauwelijks inkomsten zijn en er wel overheidssteun kan worden aangevraagd, ligt de lat om een faillissement aan te vragen wellicht wat hoger.

LEES OOK: In coronajaar 2020 gingen er 2.703 bedrijven failliet, het laagste aantal in twee decennia – overheidssteun hield ondernemers overeind