Daabon zou in Colombia oorspronkelijke bewoners van hun land hebben verjaagd. Het bedrijf wil een licentie op de technologie van BioMCN uit Delfzijl en praat met Sustainable Biomass Trading Company (SBTC) uit Soesterberg over de levering van biomassa.
Daabon en de lokale gemeenschap liggen overhoop over het eigendomsrecht van een landgoed, Las Pavas. Volgens lokale boeren heeft Daabon het land op illegale wijze verkregen maar het bedrijf betwist dat.
The Body Shop
The Body Shop zou Daabon tijdens een onderzoek naar de gang van zaken hebben gevraagd met de boeren tot een oplossing te komen, toen dat na twee maanden nog niet gelukt was, zegde The Body Shop de samenwerking met Daabon op.
De Nederlandse bedrijven zijn op de hoogte van de situatie. ,,Daabon heeft ons gevraagd of het een licentie kan nemen op onze technologie. We vinden het een gedreven bedrijf dat op zoek is naar duurzame toepassingen’’, aldus directeur Rob Vonken van BioNCM.,,We gaan verkennende gesprekken voeren met Daabon die wellicht kunnen leiden tot samenwerking. Tijdens deze gesprekken wordt er kritisch gekeken naar lopende kwesties.”
Positief
Ook Paul Hamm, oprichter van SBTC, is positief over het Colombiaanse bedrijf. Het is de bedoeling dat Daabon biomassa gaat leveren. Daarvan laat SBTC dan biogas of biomethanol maken dat als grondstof voor biodiesel wordt gebruikt.,,Nederland heeft niet voldoende biomassa om groen gas te maken en landen als Colombia kunnen dat leveren’’, stelt Hamm. ,,Daabon heeft de richtlijnen van SBTC voor duurzame import van biomassa ondertekend.''
Inmiddels heeft Daabon zijn aandeel in de plantage van Las Pavas verkocht. ,,We hebben ons niet teruggetrokken om onze naam te zuiveren maar omdat de gemeenschap aan geen enkel projectvoorstel wilde meewerken. We vinden dat de gemeenschap is gebruikt door non-gouvernementele organisaties'', aldus een woordvoerder van Daabon.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl