Een op de vier Nederlandse organisaties ziet risico op late betalingen groter worden.

Tijdige betalingen kunnen voor kleine ondernemingen het verschil maken tussen overleven of failliet gaan, stelt dienstverlener in credit management Intrum.

Met name in de industrie en energiesector zien ondernemingen uitdagingen.

Vanwege de coronacrisis ziet een op de vier Nederlandse organisaties het risico op late betalingen groter worden. Uitgestelde betalingstermijnen zijn in ons land vooral voor kleine ondernemingen een probleem.

Tijdige betalingen kunnen voor kleine ondernemingen het verschil maken tussen overleven of failliet gaan, zo stelt incassobedrijf Intrum. Ongeveer een derde van die ondernemingen heeft een langere betalingstermijn moeten accepteren dan comfortabel is.

In 14 procent van de gevallen wordt die langere betalingstermijn door een multinational gevraagd, blijkt uit onderzoek van de dienstverlener in credit management.

“Het is de taak van grote bedrijven, overheid en multinationals om hun leveranciers juist nu op tijd te betalen”, zegt directeur Reza Atighi. “Zij kunnen daarmee een grote bijdrage leveren aan het voortbestaan van het mkb en daarmee onze economie.”

Lees ook op Business Insider

Met name in de industrie (42 procent) en energiesector (33 procent) zien ondernemingen uitdagingen wat betreft tijdige betalingen van afnemers. In de energiesector is het totaal aantal bedrijven dat ten minste enige problemen verwacht zelfs 67 procent.

Hoewel het sentiment ten opzichte van het verslechterde betaalgedrag vrij negatief is, denkt slechts 14 procent van de Nederlandse bedrijven dat ze hard geraakt worden door de recessie. In vergelijking met andere Europese landen is dat zeer laag. Zo denkt 54 procent van de ondervraagde Spaanse ondernemingen dat de crisis een zeer negatieve impact zal hebben.

Gemiddeld ziet ongeveer 38 procent van de Europese bedrijven de toekomst somber in.

LEES OOK: Deze 2 incassobroers sturen aanmaningen via WhatsApp