De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley gooit een bommetje bij de start van het kwartaalcijferseizoen: de wereldwijde winstrecessie is nog niet voorbij.

In 29 van de 30 grootste economieën in de wereld zakken de bedrijfswinsten van beursgenoteerde ondernemingen dit jaar ten opzichte van een jaar eerder, uitgezonderd Zwitserland. Dat meldt zakenbank Morgan Stanley beleggers in een memo.

Opkomende markten kampen sinds eind 2013 met een winstrecessie. Sinds februari vorig jaar hebben ook ontwikkelde markten zich bij deze trend aangesloten.

Volgens econoom Albert Edwards van de Franse bank Société Générale maakt een mondiale winstrecessie een economische recessie ‘bijna onvermijdelijk’. Een zwakke economie duwt in de regel aandelenkoersen omlaag.

Winstdalingen

Morgan Stanley ziet in 2016 in Europa winsten van beursgenoteerde bedrijven met gemiddeld 5 procent dalen, in Japan met 6 procent en in opkomende markten met 7 procent.

Voor de Verenigde Staten is het beeld iets rooskleuriger. De winsten van bedrijven opgenomen in de S&P 500-index zijn in de eerste drie maanden van 2016 naar verwachting gedaald. Maar verderop in het jaar voorziet Morgan Stanley herstel.

Herstel VS?

De zakenbank krijgt bijval van de Zwitserse bank UBS die stabiliserende olieprijzen, een minder sterke opmars van de dollar in vergelijking met 2015 en een verbeterende Amerikaanse economie als belangrijkste redenen noemt.

Voor de Amerikaanse bedrijfswinsten in het eerste kwartaal noemt UBS het beeld niet ideaal. "Maar de markt prijst een slechter scenario in dan waarmee wij rekening houden. Dit plaveit de weg voor toekomstige koerswinsten. Wij zien bedrijfswinsten dit jaar 3 procent  groeien en in 2017 met 7 procent", schrijft hoofd beleggingen Mark Haefele van UBS vermogensbeheer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl