Voor MKB-ondernemers is het soms lastig om financiering op te halen bij banken, al hangt het er sterk vanaf in welke branche je actief bent en hoe je groeiperspectieven zijn. Aan de andere kant komen er steeds meer mogelijkheden voor alternatieve financiering.

In alle gevallen moet je nog wel een solide plan hebben om het geld daadwerkelijk binnen te hengelen.

Met deze 6 tips van overnameplatform Brookz kom je beslagen ten ijs op de financieringsmarkt.

1. Bereid je goed voor

Het financieringslandschap voor het midden- en kleinbedrijf is de afgelopen jaren flink opgeschud. Er zijn meer aanbieders op de markt gekomen en ook de diverse financieringsvormen is in rap tempo toegenomen. Maar bij welke partij je als ondernemer ook geld wilt ophalen, het begint allemaal met een gedegen voorbereiding. Want de tijd dat de bank – nog altijd het eerste loket voor MKB’ers – voor een halfslachtige financieringsaanvraag akkoord geeft, is allang voorbij.

2. Gestapeld financieren

De bank gaat tegenwoordig vaak niet meer honderd procent van de totale financieringsbehoefte vervullen. Daarom moet je van tevoren al goed nadenken over welke mix van financieringsvormen je in jouw financieringscocktail wilt gieten. Door bijvoorbeeld een deel van de benodigde investering te lenen, een deel te leasen en daarnaast staatsgaranties in te zetten, is de totale investering doorgaans makkelijker te financieren.

3. Optimaliseer werkkapitaal

Ieder bedrijf dat groeit kan te maken krijgen met een krapte in liquide middelen. Er wordt al snel naar de bank gekeken voor werkkapitaalfinanciering. Maar in veel gevallen kan het lonen om eerst de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Betaalgedrag is de grootste ergernis in het midden- en kleinbedrijf. Veel klanten laten de betalingstermijn makkelijk verstrijken, terwijl jij de financiële planning erop baseert. Om het aantal ‘wachtdagen’ zo kort mogelijk te houden, is het belangrijk om uw factureringsproces te optimaliseren.

4. Schakel een adviseur in

Omdat banken de criteria voor een bedrijfskrediet sinds de kredietcrisis fors hebben aangescherpt, doen MKB-bedrijven vaker een beroep op alternatieven. Maar kies je dan voor factoring, leasing, crowdfunding, informal investors, investeringsmaatschappijen, MKB-krediet, de MKB-beurs, ketenfinanciering, kredietunie of een subsidie of overheidsregeling?

Het is niet vreemd dat tussen de honderden aanbieders en vele vormen van alternatieve financiering ondernemers volgens het CBS het spoor behoorlijk bijster raken. Het inschakelen van een adviseur kan dus lonend zijn om bij de juiste partij binnen te komen.

5. Sale-and-lease-back

Een constructie die aan populariteit wint als financieringsbron in het midden- en kleinbedrijf, is de sale-and-lease-back-constructie. In het kort komt het er hierbij op neer dat je een eigendom verkoopt en daarna voor langere tijd terug huurt. Het voordeel is niet alleen dat er kapitaal vrijkomt, maar ook dat de organisatie zich geen (of minder) zorgen hoeft te maken over het eigendom. Zo kan het bedrijf zich meer richten op de kernactiviteit, de essentie van het bedrijf waar jij geld mee verdient.

6. Subsidies en hulpregelingen

In combinatie met de zoektocht naar kapitaal op de commerciële markt is het raadzaam om te bekijken of de overheid je een handje kan helpen. Zo is er onder andere de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB), waarbij de overheid borg staat tot 1,5 miljoen euro voor bedrijfsfinanciering. Je kunt van de borgstellingskrediet gebruik maken als je een lening wilt afsluiten, maar je de bank te weinig zekerheid kunt bieden.

Lees de volledige analyse over financieren van je bedrijf op Brookz »