We zitten in het staartje van het seizoen voor de jaarcijfers van bedrijven. Maar woensdag kwamen toch nog twee grote aan de Amsterdamse beurs genoteerde spelers met de resultaten over 2021 naar buiten.

Koffie-en theebedrijf JDE Peet’s, het moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts, verkocht afgelopen jaar meer koffie aan de horeca en verzekeraar ASR deed goede zaken met levensverzekeringen.

Het aandeel JDE Peet’s noteerde in Amsterdam op woensdag ruim 4 procent hoger na de publicatie van de cijfers; de koers van ASR steeg bijna 3 procent.

Verkoop koffie en thee aan horeca hoger voor moederbedrijf Douwe Egberts in tweede coronajaar

 Koffie- en theeconcern JDE Peet’s heeft in het afgelopen jaar meer koffie verkocht aan onder meer de horeca, geholpen door de versoepelingen van de coronamaatregelen in veel landen. Maar ook de verkoop van koffie en thee voor thuisgebruik nam toe. Verder verhoogde JDE Peet’s de verkoopprijzen om zo de gestegen grondstofkosten te compenseren.

De totale omzet klom in 2021 met ruim 5 procent tot 7 miljard euro. Daarbij steeg het verkoopvolume met 3,5 procent en de prijzen gingen met 2,5 procent omhoog. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde JDE Peet's zette een winst in de boeken van 899 miljoen euro, een stijging van 14 procent vergeleken met een jaar eerder.

De verkoop van koffie- en theeproducten voor thuisconsumptie nam met 5 procent toe, terwijl de verkopen aan horeca en andere locaties buitenshuis met 11,5 procent groeiden. JDE Peet's stelt dat de positieve effecten van (gedeeltelijke) heropeningen in veel regio's zwaarder wegen dan de negatieve effecten van nieuwe lockdownmaatregelen, met name in de tweede jaarhelft.

De onderneming verwacht wel dat het bedrijfsklimaat in 2022 nog onrustig blijft. JDE Peet's zegt dat de hogere grondstofkosten zullen aanhouden en dat er nog effecten van de coronapandemie te voelen kunnen zijn. Topman Fabien Simon heeft er wel vertrouwen in dat het bedrijf de hoge kosteninflatie dit jaar goed het hoofd zal weten te bieden.

ASR voert winst op, ondanks schadelast van 20 miljoen euro door overstromingen in Limburg

Verzekeraar ASR heeft heeft zijn resultaten vorig jaar flink kunnen verbeteren, hoewel de onderneming ook forse schade leed door de overstromingen in Limburg. Volgens de firma achter merken als Ditzo en Europeesche Verzekeringen is het mogelijk om aandeelhouders te gaan belonen, net als bijvoorbeeld branchegenoot NN Group onlangs ook aankondigde. ASR gaat voor 75 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

Door de overstromingen in Limburg kreeg ASR in juli te maken met een schadelast van circa 20 miljoen euro. Ondanks de claims als gevolg van de wateroverlast steeg het operationele resultaat van de verzekeraar met ruim 15 procent, staat in een verklaring. Bijvoorbeeld met levensverzekeringen werden goede zaken gedaan. Onder de streep bleef een winst over van 942 miljoen euro, tegen 657 miljoen euro in 2020.

Topman Jos Baeten geeft aan dat Nederland afgelopen weken werd getroffen door slecht weer met zware stormen en veel neerslag. "Dat heeft, net als bij de overstromingen van vorig jaar, tot aanzienlijke schade geleid", zegt hij.

Verzekeraar ASR rekent op een schadepost van 40 miljoen tot 60 miljoen euro als gevolg van de stormen van de voorbije dagen. Volgens Baeten pakt de schade daarmee veel hoger uit dan van andere recente stormen en ook hoger dan de schade door de overstromingen in Limburg van afgelopen zomer.

Zulke schadeposten moet een verzekeraar niet te vaak krijgen, erkent hij. Maar Baeten heeft er wel vertrouwen in dat ASR goede resultaten kan blijven boeken.

Baeten geeft geen voorspellingen voor de verwachte resultaten van ASR in 2022. Maar de verzekeraar staat er volgens hem sterk genoeg voor om aandeelhouders te belonen. ASR gaat aandelen inkopen en wil zijn dividend voortaan telkens wat verhogen. Hieruit kan volgens Baeten worden opgemaakt dat hij met "veel vertrouwen" naar de toekomst kijkt.

Maandag schatte het Verbond van Verzekeraars dat de stormen van de voorbije dagen in Nederland in totaal voor zeker 500 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Daarmee zou het gaan om de grootste stormschade ooit gemeten. Verzekeraars hadden al vele duizenden schademeldingen ontvangen door stormen Dudley, Eunice en Franklin en rekenden ook nog op veel gevolgschade.

LEES OOK: 3 dingen die beleggers kunnen doen om zich in te dekken voor de Oekraïne-crisis, volgens beursstrategen van UBS