In het slotkwartaal van 2020 wordt een nieuwe wet van kracht die het makkelijker maakt om schulden te herstructureren, zonder dat een bedrijf failliet gaat.

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord maakt het mogelijk om met een groep schuldeisers een overeenkomst te sluiten die bindend is voor alle schuldeisers en aandeelhouders.

De nieuwe wet treedt in werking in een periode dat meer faillissementen worden verwacht door de coronacrisis.

Het is compleet toeval: maar juist nu de overheid de coronasteun voor ondernemers specifieker gaat inzetten en kredietspecialisten rekening houden met meer faillissementen, wordt in oktober naar verwachting een nieuwe wet van kracht die bedrijven kan helpen.

Het gaat om de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Dat is een hele mondvol, maar in het kort maakt deze wet het mogelijk om een faillissement of surseánce van betaling te voorkomen door met een deel van de schuldeisers een bindend akkoord te sluiten. Niet alle schuldeisers of aandeelhouders zijn nodig om tot zo’n akkoord te komen.

Tegenover de site CFO.nl geven advocaten Marlous de Groot en Marcel Groenewegen van CMS-advocaten aan dat schuldeisers zelf grotendeels de regie houden en de bemoeienis van de rechter beperkt kan blijven.

De Groot en Groenewegen denken dat de nieuwe wet dit najaar meteen al effect kan sorteren, al was het maar omdat deze wet in onderhandelingen met schuldeisers als extra drukmiddel fungeert.

"Mogelijk zal alleen al het dreigen daarmee die schuldeisers over de streep trekken om toch maar een schuldsanering te accepteren. Waardoor dat formele WHOA-traject dus niet eens hoeft te worden opgestart!", aldus De Groot.

LEES hier het volledige artikel over de nieuwe saneringswet WHOA op CFO.nl