Wie een bedrijf koopt, wil zich indekken tegen het risico dat er allerlei lijken uit de kast vallen. Daarom worden er in een koopovereenkomst vaak garanties en vrijwaringen opgenomen. Maar wanneer neem je een garantie, en wanneer een vrijwaring op? Wouter van Malenstein, advocaat bij Pellicaan Advocaten legt uit.
Garanties
Indien verkoper en koper in een koopovereenkomst garanties opnemen, willen zij hiermee de risico’s van eventuele toekomstige schade tussen elkaar verdelen. Bij garanties gaat het om zaken waarvan op het moment van het tekenen van het contract nog niet bekend is dat zij zich zullen voordoen.
Omdat het gaat om onbekende risico’s, past daarbij normaal gesproken een evenwichtige verdeling van de schade die uit deze risico’s kunnen voortvloeien. Het is daarnaast gebruikelijk dat de mogelijkheid van de koper om gebruik te maken van de garanties wordt beperkt in de tijd. Met ander woorden: de garantie loopt af.
Ook de hoogte van het bedrag waarvoor de koper gebruik kan maken van de garanties wordt vaak beperkt.
Vrijwaringen
Als een verkoper en een koper vrijwaringen in een koopovereenkomst opnemen, willen zij hiermee de bekende risico’s afkaarten.
Het gaat dan om bepaalde feiten en omstandigheden waarvan op het moment van het tekenen van het contract bekend is dat zij nadeel zullen, of kunnen gaan opleveren. Dit in tegenstelling tot een garantie, waarbij het juist gaat om onbekende risico’s.
Doordat verkoper en koper weten om welke risico’s het gaat, kunnen zij met elkaar heel duidelijk afspreken wie welk gedeelte van de schade voor zijn rekening neemt. Over het algemeen zal dit betekenen dat het risico van de schade volledig bij de verkoper wordt neergelegd.
Omdat bekend is wat de risico’s zijn, worden ook meestal noch beperkingen in tijd, noch een beperking van de hoogte van het bedrag opgenomen.
Kortom bij een vrijwaring is iedereen bekend met de risico’s en zal de schade vaak gelijk euro voor euro vergoed moeten worden door de verkoper aan de koper.
Bij een garantie gaat het juist om onbekende toekomstige schade. De koper zal moeten aantonen dat er sprake is schade die onder de garantie valt.
Wouter van Malenstein studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is advocaat bij Pellicaan Advocaten en gespecialiseerd in ondernemingsrecht.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl