Beursgenoteerde bedrijven zijn op de beursvloer gemiddeld ruim drie keer meer waard dan volgens hun eigen boekhouding.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag na onderzoek samen met de universiteit van Hasselt in België.

Accountants zijn wettelijk verplicht de waarde van een bedrijf conservatief in te schatten, waardoor de boekwaarde lager uitpakt dan de waardering van beleggers. Onderzoek en ontwikkeling (R&D) wordt bijvoorbeeld door boekhouders als kostenpost opgevoerd, maar de waarde ervan wordt vaak niet meegeteld in de boeken. Ook moeilijk te kwantificeren zaken als imago, naamsbekendheid en patenten krijgen door accountants vaak een minder groot prijskaartje opgeplakt dan door beleggers.

Het onderzoek richtte zich op 22 bedrijven, die tussen 2000 en 2014 onafgebroken beursgenoteerd waren. De beurswaarde van die bedrijven was eind 2014 gemiddeld 4,5 miljard euro hoger dan de boekwaarde.

De beurswaarde is overigens niet alleen groter, maar ook veranderlijker. Tijdens de beurscrash in 2008 daalde de beurswaarde flink richting het niveau van de boekwaarde, maar in de jaren daarna liepen ze weer verder uiteen, zie onderstaande grafiek. Ook hogere prijzen en lagere rentes zorgen ervoor dat het verschil groter wordt.

(klik voor vergroting)

Gemiddelde-markt-en-boekwaarden-per-31-december-van-elk-jaar-16-07-29

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl