• India heeft bij de Europese Unie basmatirijst als exclusief product geclaimd.
  • Het land wil dat de Indiase rijst die uit streken aan de voet van de Himalaya komt officieel een geografisch beschermde aanduiding krijgt.
  • Pakistan is boos, omdat het land ook basmatirijst bij de Himalaya produceert en tegenwoordig meer exporteert naar de EU dan India.

De kernmachten India en Pakistan hebben een heleboel twistpunten en daar komt er nu een over rijst bij.

India heeft bij de Europese Unie basmatirijst als exclusief Indiaas product geclaimd. Het land wil dat de Europese Commissie de Indiase rijst die uit streken aan de voet van de Himalaya komt officieel een geografisch beschermde aanduiding geeft.

Indien deze ‘streekgarantie’ wordt toegekend, mag er in de EU geen basmatirijst meer worden verkocht die niet uit India komt.

De andere natie die deze smakelijke rijst, ook aan de voet van de Himalaya, produceert is Pakistan. Het land heeft bij de EU geprotesteerd. Rijst is een belangrijk exportproduct van Pakistan dat de vierde rijstproducent op de wereld is. India is de grootste producent.

'Atoombom op ons hoofd'

Het verband tussen basmatirijst en kernoorlogen is niet vergezocht voor de Pakistaanse basmatirijstproducent Ghulam Murtaza van de firma al-Barkat Rice Mills. Volgens Murtaza zou een beschermde aanduiding voor uitsluitend India een doodsklap voor zijn sector in Pakistan kunnen betekenen.

"Het is alsof je een atoombom op ons hoofd gooit", klaagde Murtaza over de Indiase basmatirijstdiplomatie.

In rijstvelden vlak bij de Indiase grens klaagde een boer dat India in Brussel een poging doet de afzetmarkten van Pakistan af te pakken. Pakistan exporteert tegenwoordig veel meer basmatirijst naar de EU dan India. Dat komt ook omdat in India meer problemen zijn met aanpassingen aan eisen die de EU aan het gebruik van pesticiden stelt.

De EU voert jaarlijks ongeveer 300.000 ton basmati in waarvan nu twee derde uit Pakistan komt. De rest komt uit India.

Pakistan claimt roze Himalayazout

Pakistan is inmiddels ook met procedures begonnen om de eigen basmati als exclusief Pakistaans te laten bestempelen en het land heeft meteen maar nog wat producten als exclusief geclaimd, zoals het roze zout uit de Himalaya.

De EU probeert de gemoederen te bedaren en heeft India en Pakistan gevraagd in gesprek te gaan over een gezamenlijke geografische aanduiding voor basmati.

Een woordvoerder van de Europese Commissie hoopt dat de twee landen snel met onderhandelen beginnen en er deze zomer uitkomen.