• LA County heeft een voorstel gedaan voor project met een basisinkomen voor duizend inwoners van Los Angeles in de komende drie jaar.
  • Deelnemers krijgen minstens 1.000 dollar per maand zonder voorwaarden als het project volgende week wordt goedgekeurd.
  • Er lopen al meer projecten met een basisinkomen in het kapitalistische Amerika, maar Los Angeles zou de grootste stad worden waar dat gebeurt.

Hoewel het idee van een universeel basisinkomen al honderden jaren oud is, wint het mede door de coronapandemie nu ook in het kapitalistische Amerika snel aan populariteit. Los Angeles wordt waarschijnlijk de volgende stad in de VS waar de droom van een basisinkomen zonder voorwaarden (universal basic income, oftewel UBI) voor een deel van de bewoners werkelijkheid wordt. 

The Los Angeles Times meldde donderdag dat LA County een proefproject heeft voorgesteld om duizend inwoners drie jaar lang minstens 1.000 dollar per maand te geven.

In het voorstel staat dat veel inwoners zelfs voor de pandemie al met geldproblemen kampten en dat “het sociale vangnet niet in staat was om de structurele armoedeproblemen van veel kinderen en hun families op te lossen.”

“We moeten af van het idee dat mensen die financiële problemen hebben op een of andere manier gefaald hebben en in plaats daarvan erkennen dat het komt door de ongelijkheid, de moeilijke toegang tot de economie en falende steunprogramma’s van de overheid”, schrijven de indieners Holly Mitchell en Sheila Kuehl Mitchell van het voorstel waar dinsdag over wordt gestemd.

Als het project wordt goedgekeurd wordt LA County de grootste bestuurlijke eenheid in de Verenigde Staten die experimenteert met een basisinkomen. Er zijn volgens Stanford Basic Income Lab al meerdere steden met UBI-programma's, waaronder Tacoma, New Orleans en St. Paul.

Andrew Yang is voorstander van het basisinkomen

Het idee voor een basisinkomen stamt al uit de 16e eeuw toen de in Spanje geboren humanist Juan Luis Vives pleitte voor een dergelijk systeem. En ook Martin Luther King hield in 1967 tijdens een lezing aan Stanford een pleidooi voor een basisinkomen.

Het werd ook een van de belangrijkste punten tijdens de verrassend invloedrijke presidentscampagne van Andrew Yang vorig jaar. De Democratische presidentskandidaat stelde voor Amerikanen 1.000 dollar per maand aan basisinkomen te geven en gedurende de coronapandemie zelfs 2.000 dollar. Nu is hij kandidaat voor het burgemeesterschap van New York en leidt daar volgens New York Magazine de peilingen.

"Als het Congres een beetje na zou hebben gedacht, dan hadden we tijdens de pandemie allemaal directe betalingen ontvangen", zei Yang in augustus tegen Insider.

Meer politici pleiten voor een basisinkomen

Insider berichtte eerder al dat een toenemend aantal Amerikaanse politici voorstander is van permanente inkomenssteun om economisch herstel te bevorderen en duurzame groei te bevorderen tot ver na de pandemie. Zo stelden de senatoren Bernie Sanders en Kamala Harris (inmiddels vicepresident) vorig jaar ook al voor om Amerikanen tijdens de pandemie maandelijks een cheque van 2.000 dollar te geven.

En een groep van meer dan 125 economen riep in een een open brief op tot meer terugkerende betalingen in plaats van alleen de ene cheque die in het december gepresenteerde stimuleringsplan zat. Onlangs drongen 21 Democratische senatoren er bij president Biden op aan om maandelijkse directe betalingen op te nemen in zijn omvangrijke infrastructuurplan van 4.000 miljard dollar.

Ze schreven: "Hoewel we blij zijn dat er in het American Rescue Plan een eenmalige directe betaling is opgenomen en dat de federale werkloosheidsprogramma's worden uitgebreid, zullen veel families maar kort iets hebben aan die directe betaling. We zijn bezorgd over de kloof die dreigt voor alle werklozen als de steunregelingen op 6 september aflopen."

LEES OOK: Een deelnemer aan het Finse experiment met een basisinkomen legt uit waarom hij er gelukkiger van werd