COLUMN – Als schrijver van ondernemingsplannen spreek ik regelmatig met mensen die de wens hebben nog eens voor zichzelf te beginnen. Toch aarzelen ze.

Als ik vraag waarom, dan komt mij verrassend vaak dezelfde reden ter ore. Wat hen remt in hun passie een eigen bedrijf te starten, is de veronderstelling dat bijna alles al bestaat.

Dat is een wijdverbreid misverstand. Goede ideeën raken nooit op; als je maar weet waar je moet zoeken. Dit soort twijfels verdwijnen doorgaans vlug als ik ze onderstaande oefening laat doen. Met deze effectieve methode kom je snel tot sterke ideeën om te starten met je eigen bedrijf.

Waar erger jij je aan?

De ochtendspits, de lege accu van je telefoon of de kater na een avondje stappen. Een goed bedrijfsidee begint vaak met iets waar jij je mateloos aan ergert.

Als je een eigen bedrijf wilt starten, benut dan je eerstvolgende ergernis. Stel jezelf de vraag op welke manieren deze allemaal opgelost zou kunnen worden. De kansen zijn legio, maar veel irritaties dringen helaas pas door tot ons bewustzijn zodra ze zijn opgeheven. Een eigen bedrijf starten begint dus met een actief zelfbewustzijn.

Een tekenend voorbeeld van een goed bedrijfsidee dat voortkwam uit een zo’n alledaagse irritatie, is de trillende armbandwekker. Deze eenvoudige oplossing zorgt er voor dat alleen de drager ontwaakt. Zo kun jij je dag beginnen zonder je wederhelft te storen.

Voordat de bedenker op basis van dit idee een eigen bedrijf startte, vroeg hij zich af hoe zo’n alledaagse ergernis opgeheven kon worden door bestaande technologie op nieuwe manieren te gebruiken. Twee doodnormale technieken, een horloge en een trilplaatje, werden samengevoegd tot een bijzonder innovatief geheel. Zo zie je maar: je hoeft geen complex of futuristisch denker te zijn om succesvol voor jezelf te beginnen.

Lees ook op Business Insider

Hoe je een irritatiefactor elimineert

Wanneer je een oplossing bedenkt voor iets dat je irriteert, zet dan een stap verder dan slechts probleemverzachting. Elimineer het compleet.

Laten we ons voorbeeld van de “wekker” er nog eens bijhalen. Jaren geleden verschenen er namelijk al vriendelijkere wekmethoden op de markt. Melodieuze wekkers, lichtgevende wekkers en zelfs wekkers die rekening hielden met je slaapfases – de gemiddelde woonwinkel stond werkelijk bomvol technisch vernuft.

Deze wekkers waren weliswaar minder storend, maar het kernprobleem bleef overeind. Jij, of je partner, was hoe dan ook de klos. Doordat de trilwekker de factor geluid geheel wegstreept, is die irritatie nu compleet geëlimineerd. Als je een eigen bedrijf wilt starten, bedenk dan of jouw idee een ergernis echt beëindigd of alleen maar verzacht.

Van goede ideeën naar baanbrekende ideeën

Ik hoor je denken: “complete irritatiefactor geëlimineerd? Ook met zo’n wekker word ik straks nog wakker door het licht dat wordt aangeknipt of de slaapkamerdeur die wordt geopend.”

Juist, het daadwerkelijke probleem ligt inderdaad nog dieper dan het product zelf. Dat is vaak zo. Het betreft hier de ergernis van ongewenst wakker worden door invloeden van buitenaf. Een oplossing waarbij ook dit controleerbaar is, zal pas echt baanbrekend zijn. Albert Einstein zei honderd jaar geleden al: “you can never solve a problem on the level which it was created”.

Dus als je dacht dat bovenstaande oplossing voor lawaaiige ochtendperikelen nog niet volmaakt is; geweldig. Je hebt een startpunt gevonden voor nieuwe vruchtbare bedrijfsideeën.

Bas Bakkenes is bedrijfseconoom en eigenaar van de Ondernemingsplannenfabriek.