Speelgoed-babe Barbie bestormde in 1959 de schappen en is sindsdien een icoon. Barbie als fashionista, astronaut, brandweervrouw en zelfs president is een inspiratie voor jonge meisjes overal ter wereld.

“De filosofie achter Barbie is dat een klein meisje via deze pop weet dat ze alles kan worden. Barbie vertegenwoordigt het feit dat een vrouw keuzes heeft”, zei Ruth Handler, de bedenker van Barbie.

Barbie mag elk mogelijke carrière nastreven, in de liefde heeft ze een steady knipperlichtrelatie met maar één ‘beau’: Ken.

Zie hier een overzicht over het leven van ons favoriete plastic koppel:


9 maart 1959: Barbie maakt haar debuut op de New York Toy Fair.

Foto: Barbie tijdens haar debuut in 1959. Bron Barbie Media
Tienermodel Ms. Barbie Millicent Roberts uit Willows, Wisconsin maakt haar debuut tijdens een speelgoedbeurs in New York in 1959. Ook maakt ze haar opwachting in een reclame die tijdens de populaire Mickey Mouse Club wordt getoond. De langbenige blonde werd destijds voor 3 dollar verkocht. In 2006 werd een puntgaaf exemplaar van Barbie uit 1959 verkocht voor 27.450 dollar omgerekend ruim 24 duizend euro.

1960: Barbie scoort haar eerste job

Foto: Ze werd modeontwerper. Bron Barbie Media
Van modepop tot modeontwerper. Barbie wist hoe ze op kantoor moest verschijnen in een kek roze tweedelige outfit.

11 maart 1961: Ken komt op de proppen

Foto: Barbie en Ken ontmoetten elkaar in 1961. Bron Barbie Media

Offiicieel 'geboren' op 11 maart, is Ken Vissen: 'loyaal, behulpzaam, empathisch en een DROMER'. Volgens de overlevering van Barbie-fabrikant Mattel, is Ken vernoemd naar Kenneth, de zoon van de bedenkers Ruth en Elliot Handler.

Ken en Barbie ontmoeten elkaar op de set van hun eerste televisiecommercial samen. Het is liefde op het eerste gezicht, maar op welk eerste gezicht is niet helemaal duidelijk. Ken komt in twee versies, met blond en bruin haar. Wel dragen beide Kens slechts een knalrode zwembroek en hebben ze blauwe ogen en plastic haar.

In jaren '60 worden achtergrondverhalen gepubliceerd over Barbie en haar vrienden. Ken Carson is oorspronkelijk aangewezen om haar aan/uit-vriendje te zijn, schrijft de website ThoughtCo.com. In het eerste jaar van hun relatie is Barbie vrij druk als professionele ballerina, stewardess, gediplomeerd verpleegster en zangeres.


1971: Barbie is zongebruind en ziet Ken vanuit een ander perspectief

Foto: Ze kijkt vooruit. Bron Barbie Media
Mattel's '70's Malibu Barbie is een feminist. Ze verschijnt ten tonele met een ander gezicht, waaronder een open glimlach die parelwitte tanden blootlegt. Op de fundering van de feministische beweging van destijds, kijken haar sprankelende, blauwe ogen voor het eerst vooruit. Malibu Barbie is de ultieme surfbabe, zongebruind met lang, blond, sluik haar.

1974: Barbie en Ken betrekken hun eerste huisje

Foto: Het huis heeft zelfs een jacuzzi . Bron Barbie Media
Nou ja, huisje.... Voor starters op de woningmarkt doen Barbie en Ken het best goed. Hun ruime stadswoning, ingericht met felle kleuren, telt drie verdiepingen en is voorzien van een lift en jacuzzi.

1978: Barbie en Ken zijn het ultieme discokoppel

Foto: Samen maakten ze de dansvloer overal onveilig. Bron Barbie Media
Barbie is een superster en sleept Ken mee naar al haar filmpremières en fotoshoots, en de disco waar de twee de dansvloer onveilig maken. Dit zijn de hoogtijdagen van Barbie die het best verkocht werd als fashion model tussen 1977 en 1983.

1979: Barbie en Ken bakken zich een kleurtje in de zon en dragen matchende badkleding met hun voorletters.

Foto: Barbie en Ken in matchend mintgroen. Bron Barbie Media

Het stel is groot fan van het strand.


1984: Barbie en Ken, het mooiste stel op het bal

Foto: Barbie droeg een gecompliceerd ontwerp. Bron Barbie Media

Uiteraard schitteren de twee op het bal in hun thuisstaat Wisconsin.


1992: Barbie en Ken met uitbundige haardossen en kleding worden bestsellers

Foto: Deze poppen werden bestsellers. Bron Barbie Media

De bestverkochte barbiepop ever wordt gelanceerd. Ze heeft weelderige, blonde lokken van top tot teen, zo'n 10 centimeter lang. Ook Ken heeft langer haar dan normaal, een bos wilde lokken boven een funky neon blouse die past bij Barbie's jurkje met boothals.

Waarschijnlijk is ze de eerste vrouw die gekleed in mini aankondigt dat ze voor het eerst een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten.


1997: Barbie and Ken worden geparodieerd in het hitnummer 'Barbie Girl' van Aqua.

Foto: Mattel gaf geen goedkeuring voor het lied. Bron UMG

De platenmaatschappij van Aqua, MCA Records wordt aangeklaagd door Mattel voor het door het slijk halen van Barbie's reputatie met een seksueel thema. Ook zou 'Barbie Girl' het copyright op 'Barbie pink' schenden, schreef de Orlando Sentinel.

"We hebben contact gehad met de advocaten van MCA. Ik kan niet de hele discussie uit de doeken doen maar we hebben zeker onze onvrede geuit", zegt Sean Fitzgerald, hoofd corporate communications van Mattel, over het conflict.

Volgens Billboard wordt de zaak uiteindelijk afgewezen door de rechtbank.


1998: Ken en Barbie verhuizen naar een romantisch droomhuis.

Foto: Het optrekje telt dit keer twee verdiepingen. Bron Barbie Media
Het huis telt een verdieping minder dan hun voormalige stadswoning, maar dat maken de originele details in Victoriaanse stijl goed. Bovendien heeft het huis een schommel en glas-in-loodramen. Dit is het meest luxe huis van Ken en Barbie tot nu toe.

1999: Barbie scoort een rol in 'Toy Story 2'.

Foto: Ze schitterde in een glitteroutfit. Bron Pixar
Na het succes van Toy Story 1, geeft Mattel toestemming om Barbie in het vervolg te schrijven. Barbie en haar vriendinnen trekken al limbo-dansend al snel de aandacht van collega-speeltjes Rex, Hamm, Mr. Potato Head en Slinky.

14 februari 2004: Barbie en Ken maken het officieel uit.

Foto: Ook in 2004 had ze het erg druk. Bron barbie media

Op Valentijnsdag 2004 bevestigt Mattel dat Amerika's favoriete plastic koppel uit elkaar is gegaan.

Barbie neemt wat tijd voor zichzelf in Californië en wordt gezien met radio-dj Blaine en een Australische surfboy, zo schrijft The Sydney Morning Herald. De krant wijt de breuk aan Ken's onvermogen om zich te binden, en aan Barbie's drang om in het huwelijksbootje te stappen. Ze hees zich immers verschillende keren in trouwjurken.... Dit is overigens ook het jaar dat Barbie een gooi doet naar het presidentschap, dus is ze best wel druk.


2006: Ken krijgt een make-over van designer Phillip Bloch.

Foto: Ken kreeg een compleet nieuwe look. Bron Handout
Ken gooit alles in de strijd om Barbie opnieuw voor zich te winnen. De blonde versie is een hommage aan zijn beach boy roots terwijl de donkerharige Ken doet denken aan populaire songwriters uit de jaren 2000 zoals Josh Groban, Gavin DeGraw en Daniel Powter, vooral de laatste moest Barbie over de streep trekken.

2010: Ken maakt zijn debuut op het witte doek in Toy Story 3.

Foto: Op de set werden ze opnieuw verliefd. Bron Pixar
Ken wisselt meer dan 50 keer van outfit in deze succesvolle film. Het is opnieuw 'liefde op het eerste gezicht' tussen Barbie en Ken, net als vroeger.

14 februari 2011: Barbie en Ken komen weer bij elkaar.

Foto: De twee blazen hun relatie nieuw leven in. Bron Barbie/Facebook
Op Valentijnsdag 2011 weet Ken zijn Barbie eindelijk terug te winnen met een serie grootse gebaren, van gepersonaliseerde cupcakes tot billboards waarop hij zijn liefde voor haar betuigt. Mattel adverteert hun 'back together' daadwerkelijk op billboards in grote steden.

19 juni 2015: Barbie begint met vloggen.

Foto: Ken figureert vaak in haar video's. Bron Barbie/Youtube

Ze heeft meer dan 5 miljoen abonnees op haar Youtube-kanaal. Sinds de lancering daarvan is de verkoop van Barbie met 24 procent gestegen, meldt Vice. Ken steunt Barbie's online aanwezigheid en draaft af en toe op in video's om cupcakes te bakken of om gewoon rond te hangen.


Januari 2016: Ook Barbie blijft niet alleen maar lang en slank

Foto: Eindelijk zijn er vollere Barbies te koop. Bron Mattel

In 2016 worden volle, lange en kleine versies van Barbie gelanceerd. The Barbie 'Fashionistas' komen in variëteit aan huidtinten en verschillende haarsoorten om recht te doen aan de diversiteit van Amerikaanse vrouwen.


2018: Barbie en Ken zijn gelukkig.

Foto: Barbie zet zich in voor de Dream Gap. Bron Barbie/Youtube

Barbie is druk met het promoten van The Dream Gap Project, een initiatief dat ernaar streeft meisjes wereldwijd steun te bieden om te kunnen worden wat ze willen.

Ze doet niet langer aan matchende outfits met NextGen Ken, die fan is van patronen en broodjes. Volgens Ken Carson is zijn haar in de loop der jaren geverfd in negen verschillende kleuren, waaronder auburn, zwart, blond, geel, bruin, lichtbruin, rood, tweekleurig en geel. Ja, geel...

Het mag duidelijk zijn dat Ken en Barbie eeuwig blijven schommelen tussen bij elkaar willen zijn, en ruimte willen om hun iconische carrières voort te zetten.

LEES OOK: Dit is het geheim van Dyson: van de zakloze stofzuiger tot een krultang van €499