• In de afgelopen weken zijn er in de VS opvallende verhalen opgedoken over de enorme werkdruk voor beginnende talenten op Wall Street.
  • Nu spreken ook jonge bankiers van grote firma’s als Goldman Sachs en Credit Suisse zich uit. “In deze functie sta je altijd aan.”
  • Insider heeft vijf huidige en voormalige analisten gevraagd in hun eigen woorden te vertellen hoe het eraan toegaat bij hun bank.

In de afgelopen weken zijn in de Verenigde Staten de worstelingen van jong talent op Wall Street aan het licht gekomen. Er is veel onvrede onder junior medewerkers. Zo stijgt het aantal burn-outs onder beginnende bankiers en analisten.

Banken en private-equitybedrijven springen daarop in. Ze zijn een felle concurrentiestrijd begonnen om jong talent gunstige arbeidsvoorwaarden te bieden en te zorgen dat ze niet overwerkt raken.

“Dat is iets dat ik en ons bestuursteam erg serieus nemen”, zei CEO David Solomon van Goldman Sachs vorige week in een boodschap aan stafmedewerkers in antwoord op klachten van junior bankiers.

Credit Suisse heeft intussen speciale bonussen en salarisverhogingen aangekondigd voor junior medewerkers en werknemers op het middenniveau. De bank stelt “de inspanningen van zijn junior bankiers te erkennen en te willen belonen”.

Insider heeft vijf huidige en recent vertrokken analisten van investeringsbanken geïnterviewd over het begin van hun carrière. Al deze bankiers spraken zich uit op voorwaarde dat hun anonimiteit gegarandeerd blijft. Hun identiteit is bij de redactie van Insider bekend.

Analisten zijn over het algemeen beginnende medewerkers van investeringsbanken en komen meestal rechtstreeks uit de collegebanken. In hun eerste twee jaar doen ze vaak het werk op de achtergrond voor deals, zoals het schaven aan presentaties en het toepassen van modellen op mogelijke transacties.

Slechts een van de vijf analisten die Insider sprak, zegt een vorm van kameraadschap te hebben gevoeld binnen hun team het afgelopen jaar. De meesten zeggen dat ze door het thuiswerken harder aan de bak moesten dan ooit. Dat heeft een flinke wissel getrokken op hun fysieke en mentale gesteldheid.

We hebben de vijf bankiers gevraagd hun leven in het afgelopen jaar te beschrijven en hoe dat anders is dan voor de coronapandemie. Dit is een greep uit hun opmerkingen.


'Werkweken van 95 uur zijn niks bijzonders'

Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

"Ik werk nu aan een deal waar collega's bij de bank afgelopen nacht tot 5.30 uur voor hebben doorgewerkt. Werkweken van 95 uur zijn niks bijzonders. Vrijwel iedereen maakt zulke uren."

"Van 9 tot 18 uur zit je in calls. Overdag zijn je managers ook actief. Dan zijn senior medewerkers betrokken bij het werk."

"Sommige van onze managers – die gasten zijn 55 tot 60 jaar oud – hebben nooit geprobeerd om Microsoft Excel te gebruiken. Ze hebben geen idee hoeveel tijd dat kost."

"Als de managers 's avonds uitloggen om tijd door te brengen met hun familie wordt er hard gewerkt aan memo's, presentaties en alles wat nodig is voor de calls van de volgende dag en daarna."

"Als mensen tot drie of vier uur 's nachts opblijven, is dat omdat ze overdag bezig zijn met klantgebonden activiteiten en 's nachts pas aan hun eigenlijke werk toekomen. Als je de volgende ochtend om 9 uur een presentatie hebt, dan moet je de avond ervoor om 19 uur beginnen en ga je om 4 uur naar bed."

"Het is simpelweg het perfecte recept om niet te weten hoelang mensen werken. En elke bank heeft zijn nepbeleid voor zaterdagen, waarbij gezegd wordt dat je niet kunt werken op zaterdag."

"Ik denk dat iedereen over drie tot vier maanden weer terug kan naar kantoor en dan is dit probleem voorbij. We naderen het einde van de wedstrijd. Maar ik weet niet wat er allemaal moet gebeuren als mensen weer terugkeren naar kantoor, dus we moeten zien wat er gaat veranderen."

Analist van Credit Suisse in de VS


CEO David Solomon van Goldman 'geeft ons het gevoel makkelijk vervangbaar te zijn'

CEO David Solomon van Goldman Sachs. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
CEO David Solomon van Goldman Sachs. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

"Sinds november, december is de hoeveelheid werk echt enorm toegenomen, omdat we een aantal tweedejaars-analisten zijn kwijtgeraakt aan private-equitybedrijven."

"En daarna raakten we in januari veel medewerkers kwijt nadat ze hun bonus hadden gekregen. In de afgelopen twee maanden denk ik dat iedereen binnen het bedrijf zich extreem heeft ingespannen en dan vooral binnen mijn groep."

"Ik heb het makkelijker dan sommige van mijn collega's. Ik weet dat een van mijn beste vrienden op het werk letterlijk niet meer dan drie uur per nacht slaapt en zijn toevlucht heeft gezocht tot ADHD-medicijnen."

"Ik denk dat sommige opmerkingen van David Solomon in een recent verhaal op Bloomberg erg hypocriet waren. Een bank kan niet zijn beste kwartaal en beste jaar ooit hebben zonder extra werk. De insinuatie dat we lui zijn, terwijl hij heel goed weet dat iedereen keihard werkt, is voor veel mensen een belediging."

"Hij heeft de kans om veel getalenteerde mensen vast te houden, maar hij geeft ons het gevoel makkelijk vervangbaar te zijn en beloont hard werken niet echt. Dat creëert geen omgeving waarin ik graag zou willen blijven."

Analist van Goldman Sachs in de VS


'Het leek zo belangrijk dat we twee keer zo veel contact opnamen met klanten'

Het hoofdkantoor van Goldman Sachs in New York. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
Het hoofdkantoor van Goldman Sachs in New York. Foto: REUTERS/Carlo Allegri

"Op het moment dat we overstapten op thuiswerken leek het zo belangrijk dat we twee keer zoveel contact opnamen met klanten. Maar we waren al op een punt aanbeland dat we heel hard werkten en tot heel laat."

"Het aantal werkuren is zeker toegenomen. Zelf sliep ik voor de pandemie meerdere keren op kantoor om deadlines te halen. Dat zou moeten worden opgemerkt in het systeem. Maar ik had een aantal dagen geen tijd om naar huis te gaan en niemand heeft daar ooit wat van gezegd."

"Ik nam een douche in de fitnessruimte, liep naar de overkant om een nieuw shirt te kopen bij Marshall's en kwam weer terug."

"Je voelt je erg geïsoleerd en alleen als analist in dit team. Het is moeilijk om uit te vinden of iedereen hetzelfde voelt als jij. Ik begon meestal om 9 uur 's ochtends en stopte met werken om 3 uur 's nachts."

"Nu ik er weg ben, merk ik dat er zo veel meer is dat ik kan doen met mijn leven. Ik ben nog steeds actief in de financiële sector, dus een werkdag van 9 tot 5 zit er niet in. Maar ik zit niet meer zo vast aan mijn computer en spring niet meer op als mijn telefoon gaat. Ik heb een veel gezondere balans tussen werk en privé."

"Ik voel me veel beter. Ik denk dat mijn familie en vrienden die ik zelden zag een gevoel hebben van: 'Dit is echt een verschil van dag en nacht.'

Voormalig analist van Goldman Sachs in de VS die er tijdens de coronapandemie vertrok


'Zelfs als je vrije tijd hebt, heb je niet echt vrije tijd'

Foto: REUTERS/Brendan McDermid
Foto: REUTERS/Brendan McDermid

"Toen ik voor de pandemie begon op kantoor zat ik op de eerste dag om 17 uur bij een bijeenkomst met een vrij grote klant."

"Ik herinner me dat ik die eerste avond en nacht tot 5 uur 's ochtends op kantoor zat en dat de drie maanden daarna elke nacht deed."

"Toen mijn collega op vakantie ging, was ik letterlijk alleen. Ik had een leidinggevende die volgens mij elk half uur 's nachts een alarm zette om me te vragen hoe het ging."

"Er waren meerdere redenen om Goldman te verlaten, maar de hoofdreden was dat ik extreem ongelukkig was."

"Dat komt denk ik door verschillende zaken. Ik was mentaal erg stabiel toen ik begon aan de baan, maar was heel nerveus geworden toen ik wegging."

"In deze functie sta je altijd aan."

"Zelfs als je vrije tijd hebt, heb je geen vrije tijd. Je voelt altijd druk en ik was nooit in staat mijn telefoon weg te leggen en uit te rusten zonder me zorgen te maken."

"Ik was soms op zaterdagavonden met vrienden toen er wat gebeurde. Dan pakte ik iemands laptop en zei: 'Ik moet echt inloggen.' Je staat altijd aan en dat is slopend."

– Voormalig analist van Goldman Sachs in de VS die vertrok tijdens de coronapandemie


'Je bent gemiddeld pas rond 23 uur klaar en dat is volledig geaccepteerd'

Foto: REUTERS/Chris Wattie
Foto: REUTERS/Chris Wattie

"Ik word rond 07.30 uur 's ochtends wakker."

"Ik probeer afhankelijk van mijn werkschema elke ochtend of avond 30 tot 45 minuten te sporten. In mijn appartementencomplex zit een sportschool, dus ik hoef alleen maar de trap af te rennen voor een snelle work-out."

"Ik log in zo tussen 08.45 uur en 09.00 uur om m'n mail te checken. Ik heb meestal om 09.10 uur mijn eerste call en ga dan door naar een aantal andere interne besprekingen en calls over deals. Op dat moment heb je een duidelijk beeld gekregen van wat er in de middag moet gebeuren."

"Je bent gemiddeld pas rond 23 uur klaar en dat is volledig geaccepteerd."

"Als analist wil je op kantoor zijn, want je mist de kameraadschap. Het is zoveel makkelijker om even naar het bureau van een collega te lopen om te bespreken hoe iets aangepakt moet worden, maar nu zitten we de hele tijd berichten over en weer te sturen."

"Collega's proberen altijd te helpen en zorgen ervoor dat ze goed op de hoogte zijn van wat je aan het doen bent. Ze zijn blij je een beetje te kunnen helpen als dat nodig is."

– Analist van BMO Capital Markets in de VS

LEES OOK: De 100-urige werkweek is terug bij Amerikaanse zakenbanken dankzij SPAC’s: juniors buffelen in de hoop als senior miljoenen binnen te harken