De Amerikaanse bankier en filantroop David Rockefeller is maandag in New York op 101-jarige leeftijd overleden. Hij was erfgenaam van het vermogen van een van ’s werelds meest beroemde en rijkste families.

De oudste miljardair ter wereld overleed thuis in Pocantico Hills, bevestigde een woordvoerder van de familie.

David Rockefeller was de jongste en laatst levende kleinzoon van John D. Rockefeller (1839-1937) , de eerste miljardair van de Verenigde Staten. John D Rockefeller was de oprichter van Standard Oil. Zijn zoon John. D. Rockefeller Junior (1874-1960) had zes kinderen waarvan David de jongste was. Hij was de enige zoon die zijn hele leven werkte in de bedrijfswereld. Zo leidde hij de JP Morgan Chase Bank.

Fan van kapitalisme

David Rockefeller was een kapitalist pur sang: “Het Amerikaanse kapitalisme heeft meer voordelen gebracht aan meer mensen dan welk ander systeem in welk deel van de wereld in welk deel van de geschiedenis dan ook”, zei hij. “Het is niet altijd even makkelijk om te zien dat het systeem zo efficiënt en eerlijk mogelijk functioneert.”

Hij ondersteunde economieën in de Derde Wereld. Niet alleen uit pure liefdadigheid, maar ook om consumenten te creëeren voor Amerikaanse producten.

Rockefeller heeft tijdens zijn leven meer dan tweehonderd leiders in meer dan honderd landen ontmoet en werd vaak zelf behandeld als bezoekend staatshoofd.

Onder zijn leiding opende het tegenwoordige JP Morgan Chase & Co. als eerste bank filialen in de toenmalige Sovjet-Unie en China.

Lees ook op Business Insider