De AEX-index in Amsterdam sloot 2,61 punten lager op 311,92 punten, een verlies van 0,8 procent. DeMidKap-index verloor 1,3 procent en sloot op 471,59 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,5 procent omlaag.

Loonstrookverwerker ADP maakte bekend dat het aantal banen in de Amerikaanse private sector in december veel sterker dan verwacht is toegenomen met 325.000. Dat is de sterkste groei sinds het begin van de metingen in 2001. Volgens analisten worden de ADP-cijfers tegen het einde van het jaar soms echter beïnvloed door seizoensinvloeden. De activiteit in de Amerikaanse dienstensector bleek echter minder sterk gegroeid dan verwacht.

Obligatiemarkten

Op de obligatiemarkten was het donderdag ook onrustig. Frankrijk haalde in de ochtend 8 miljard euro op met een veiling van langlopende obligaties. De rente op de leningen viel hoger uit dan bij vorige vergelijkbare veilingen. De opbrengst voldeed aan de verwachtingen.

De aanhoudende zorgen over de schuldencrisis zetten echter opnieuw druk op de waarde van de staatsobligaties van Zuid-Europese eurolanden. De Italiaanse rente brak daarbij weer door de grens van 7 procent.

Bankaandelen

Bankaandelen behoorden opnieuw tot de grote verliezers. De bezorgdheid over de financieringsproblemen in de bankensector laaide een dag eerder al op nadat de Italiaanse bankUnicredit aankondigde nieuwe aandelen uit te geven tegen een fikse korting. Het aandeel van de grootste bank van Italië zette donderdag de daling voort en leverde ruim 17 procent in. Woensdag verloor Unicredital 14,5 procent.

Ook liet de nieuwe Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos weten dat de Spaanse banken nog eens 50 miljard euro opzij moeten zetten om dreigende verliezen op vastgoedbeleggingen te verwerken.

Franse banken

In Amsterdam leverde ING 3,5 procent in. Deutsche Bank daalde in Frankfurt bijna 5,6 procent enCommerzbank verloor 4,5 procent. De grote Franse banken Société Générale en BNP Paribas zakten in Parijs met ruim 5 procent.

In de MidKap steeg Imtech 2,2 procent. De technisch dienstverlener zag de orderportefeuille in 2011 met 12 procent toenemen. Ook liet topman René van der Bruggen weten dat het bedrijf ,,prima gepositioneerd'' is voor 2012.

De euro zette de daling voort en was 1,2795 dollar waard, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De olieprijs ging na de sterke opmars op woensdag weer wat omlaag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 102,78 dollar per vat en Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 113,61 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl