Onafhankelijke hypotheekadviseurs dreigen deels uit de markt te worden gedrukt, en klanten betalen soms teveel rente stelt toezichthouder AFM. De oorzaak: banken verstoppen advieskosten rond de hypotheek in het rentetarief.

Nieuwe wetgeving beschermt onafhankelijke financieel adviseurs niet volledig tegen banken die hypotheekklanten lokken met te lage adviestarieven. Banken kunnen hun tarieven nog steeds op ‘niet zuivere’ wijze vaststellen, zegt toezichthouder AFM in het Financieele Dagblad.

Uit een dinsdag te verschijnen onderzoek van de AFM blijkt dat banken en verzekeraars zich ‘redelijk’ aan de nieuwe regels houden. Toch is de toezichthouder achterdochtig over de gerekende adviestarieven.

Verstoppertje

Banken en verzekeraars vertalen een deel van de advieskosten in hoge hypotheekrentes, zonder dat deze in rekening worden gebracht, zo blijkt.

Op die manier springt de onafhankelijk adviseur er negatief uit ten opzichte van de bank. De adviseur brengt namelijk alle advieskosten bij de klant in rekening. De bank rekent een lager tarief.  Maar die lagere rekening bij de bank is soms schijn, stelt de AFM: een deel van de kosten zit in de rente verwerkt. Dat laatste betekent dat wie zijn hypotheek bij een adviseur afsluit in enkele gevallen én een hogere rekening krijgt, maar ook nog eens een rente betaald die eigenlijk lager zou moeten zijn.

De Tweede Kamer wil juist dat banken de werkelijke advieskosten direct in rekening brengen.

 

ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl