De AEX-index in Amsterdam is de eerste handelsdag van de week met verlies geëindigd. Philips Lighting ontpopte zich aan het Damrak met zijn kwartaalcijfers als een van de grootste verliezers. Ook elders in Europa sloten de belangrijkste beursgraadmeters in het rood. Vooral de financiële fondsen vielen in negatieve zin op.

De AEX sloot 0,7 procent lager op 482,71 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog naar 686,61 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,6 tot 0,7 procent.

Bij Philips Lighting ging na een voortvarende start al snel het licht uit. Het aandeel was met een verlies van 2,7 procent de grootste daler in de MidKap. Het dividend en de inkoop van aandelen die Philips Lighting aankondigde boden toch geen tegenwicht aan de licht teleurstellende cijfers van het bedrijf.

ABN AMRO was met een verlies van 3,5 procent de grootste daler in de AEX. ING en de verzekeraars Aegon en NN Group leverden 1,2 procent tot 1,5 procent in.

Ook elders in Europa had de financiële sector het moeilijk. Zo verloren RBS, Barclays en HSBC in Londen tot 2,3 procent, leverden Deutsche Bank en Commerzbank in Frankfurt tot 2,1 procent in en daalden Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas in Parijs tot 2,7 procent.

Aalberts Industries was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak. De industrieel toeleverancier won 1,7 procent. KPN verloor 1,9 procent na adviesverlagingen. Volgens analisten van KBC zal de telecomaanbieder onder meer te maken krijgen met meer concurrentie, zowel op de zakelijke als de mobiele markt.

TMG won bij de kleinere fondsen 2,1 procent tot 5,93 euro. John de Mol is bereid om 5,90 euro per aandeel TMG te betalen, 65 eurocent meer dan het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek tot dusver op tafel hebben gelegd. Het tegenbod komt niet uit de lucht vallen. Vorige week bleek al dat De Mol een belang had opgebouwd in TMG van iets meer dan 20 procent.

De prijs van Amerikaanse olie daalde maandag 0,8 procent tot 52,83 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper bij 55,30 dollar per vat. De euro werd voor 1,0741 dollar verhandeld, tegen 1,0680 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.