• De Bank of England verhoogt het belangrijkste rentetarief met 75 basispunten (0,75 procentpunt) dat is iets minder dan de 100 procentpunten waar vorige maand nog rekening mee werd gehouden.
  • Onder de nieuwe Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, zijn bijna alle belastingverlagingen uit het pakket van de vorige premier, Liz Truss, teruggedraaid.
  • De vrees voor het aanjagen van inflatie door verregaande belastingverlagingen is daardoor gaan liggen
  • Lees ook: Amerikaanse centrale bank stelt beleggers teleur: rente gaat verder omhoog dan eerder gedacht

De Bank of England (BoE) verhoogt het belangrijkste rentetarief met 75 basispunten (0,75 procentpunt). Dit is was conform de verwachting van economen. Eerder hielden veel marktkenners nog wel rekening met een renteverhoging van een maar liefst een vol procentpunt. De huidige rentestap is alsnog de grootste verhoging sinds 1989. 

Door het voorgenomen beleid van de vorige premier Liz Truss en Kwasi Kwarteng bestond de vrees dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk verder zou worden aangejaagd, waardoor de centrale bank harder zou moeten ingrijpen. Truss wilde onder meer de belastingen verlagen en flink meer uitgeven. De onrust die daardoor ontstond op de financiële markten kostte haar uiteindelijk de kop.

Vorige maand schroefde de Britse centrale bank de rente nog met een half procentpunt op. De BoE wil daarmee de hoge inflatie bestrijden, die in september na een kortstondige afkoeling weer is opgelopen tot boven de 10 procent. Dat is het hoogste niveau in veertig jaar.

De Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft de beleidsrente woensdag ook met 0,75 procentpunt verhoogd.

Bank of England 'blijft optreden tegen inflatie'

De BoE begon in december vorig jaar als een van de eerste centrale banken met het verhogen van de rente en heeft die nu inmiddels acht keer op rij opgeschroefd, tot een niveau van 3 procent. De rente staat daarmee weer op het hoogste niveau sinds de financiële crisis in 2008. Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder en is er minder geld beschikbaar, wat de prijzen moet drukken.

Onder de nieuwe Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, zijn bijna alle belastingverlagingen uit het pakket van Truss en Kwarteng teruggedraaid. En onder de nieuwe premier Rishi Sunak, die als fiscaal conservatief te boek staat, namen de verwachtingen over de omvang van de toekomstige rentestappen door de Bank of England, weer af.

De beleidsbepalers van de centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Zeven van de negen bestuurders stemden voor een renteverhoging met 0,75 procentpunt. Eentje had liever een rentestap van 0,25 procentpunt gezien en een ander stemde voor een verhoging van 0,5 procentpunt. De beleidsmakers verklaarden daarnaast te zullen blijven optreden om de inflatie te bestrijden, maar mogelijk met kleinere rentestappen in de toekomst.

Lees ook: Komende week is het make-or-break voor de beurs: alle ogen op de Federal Reserve