• Beleggers hebben de afgelopen 10 jaar veel rendement gehaald met koersstijgingen van aandelen.
  • Analisten van Bank of America zien voor het komende decennium echter een vlak rendement voor de aandelenmarkt.
  • Wie ontvangen dividenden herbelegt, kan volgens de analisten nog wel een aardig rendement halen.

Beleggers die gewend zijn om aandelen te kopen om deze gedurende lange tijd vast te houden en te profiteren van koersstijgingen, kunnen een moeilijk decennium tegemoet gaan. Althans, als de vooruitzichten van analisten van Bank of America juist blijken te zijn.

Analisten van de bank voorzien, op basis van waarderingsmodellen, de komende tien jaar een vlak rendement voor de aandelenmarkt, als je alleen kijkt naar de verwachte koersontwikkeling.

“Tekenen van wereldwijde frictie op de langere termijn zijn gemakkelijk te vinden. Maar de risicopremies van aandelen weerspiegelen dit nauwelijks”, stelt hoofdanalist Savita Subramanian in een bericht eind vorige week

Om het potentiële gebrek aan koersrendement het komende decennium te ondervangen, is het volgens de hoofdanalist van Bank of America belangrijk dat beleggers hun dividenden herbeleggen.  

“Het herinvesteren van dividenden zou een totaal rendement kunnen opleveren dat gelijk is aan een stijging van de S&P 500-index tot 6.000 punten”, stelt de bank.

Wordt dat niveau in de komende 10 jaar bereikt, dan betekent dat voor de index een stijging van ongeveer 38 procent. Omgerekend komt dat neer op een jaarlijks rendement van iets meer dan 3 procent.

Ter vergelijking: het afgelopen decennium boekte de S&P 500-index jaarlijks een plus van gemiddeld bijna 14 procent, inclusief herbeleggingen van dividenden. Zonder dividenden lag het gemiddelde jaarlijkse rendement op iets minder dan 12 procent.

Maar met de huidige koersen van aandelen, die volgens veel maatstaven erg hoog liggen, “kunnen rendementen met dubbele cijfers moeilijk te halen zijn”, aldus Subramanian.

LEES OOK: Zo beleg je zonder slapeloze nachten: periodiek inleggen versus groter bedrag ineens