De banaan die als kunst met ducttape aan een muur was geplakt, is zaterdag opgegeten door een bezoeker van de beurs in Miami. Het werk ‘Comedian’ van Maurizio Cattelan werd onlangs meermaals verkocht voor 120.000 dollar.

De man die provocerend de overrijpe banaan van de muur haalde, hem pelde en opat, is beeldend kunstenaar David Datuna. Andere bezoekers keken vol verbazing toe hoe de banaan in zijn mond verdween. Vervolgens werd hij toegesproken door het personeel van de beurs.

Datuna noemt zijn eigen actie op Instagram ‘Hungry Artist’. “Ik hou van de kunstwerken van Maurizio Cattelan en ik ben echt dol op deze installatie. Het is erg lekker”, schrijft hij.

Tegen website TMZ laat hij weten dat hij na het incident door de beveiliging is meegenomen naar een kamer, waar hij zijn gegevens moest achterlaten bij de politie. Daarna mocht hij gaan.

Of zijn actie onbestraft blijft, is niet duidelijk. Op de beurs zelf is inmiddels een nieuwe banaan op de muur geplakt.

Maurizio Cattelan, de bedenker van de muur-banaan, is een kunstenaar die graag provoceert met zijn werk. Zo bedacht hij ooit een wc van massief goud als commentaar op de kunstwereld en het vele geld dat erin omgaat.

Kopers van het kunstwerk, hebben er in ieder geval geen last van dat Datuna de banaan heeft opgegeten. Die kochten namelijk niet de in Miami tentoongestelde vrucht, maar het concept achter het kunstwerk en krijgen een certificaat van echtheid.

Lees ook op Business Insider

Wie het installeren wil, moet zelf een banaan kopen en die volgens instructies in een 14 pagina’s tellend document tegen de muur plakken. De banaan moet op 1,75 meter hoogte hangen in een hoek van 37 graden en hij moet om de zeven à tien dagen worden ververst, afhankelijk van hoe hij eruit ziet.

Cattelan had de in Miami opgeplakte banaan gekocht bij een buurtkruidenier.

Maurizio Cattelan