De overkapping van het stadion van AZ in Alkmaar is ingestort door falende lasverbindingen. Ook zijn twee breuken en twee verdachte plekken aangetroffen in het deel van het dak dat nog intact is.

Die geconstateerde breuken en vermoedelijke scheuren kunnen ertoe leiden dat delen van het resterende dak bezwijken. Ze vormen daarmee een acuut risico. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na een verkennend onderzoek.

De OVV heeft een formele tussentijdse waarschuwing gegeven aan AZ en aan de gemeente Alkmaar. De voetbalclub moet de constructie controleren en eventueel maatregelen nemen. De gemeente als vergunningverlener moet dat controleren. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal naar verwachting volgende week besluiten of er een nader onderzoek komt naar het instorten van het stadiondak.

Op 10 augustus stortte een deel van de overkapping van de tribune in tijdens een storm. Niemand raakte gewond, doordat de tribune niet bezet was. Het terrein van het stadion is voorlopig niet toegankelijk en de club moet elders trainen en de wedstrijden spelen.

‘Herstel stadion AZ kost zeker een jaar’

Het herstel van het AFAS-stadion gaat zeker een jaar duren, stelt hoogleraar Constructief Vormgeven van de TU Delft Rob Nijsse. Volgens Nijsse is herstel zeker mogelijk, maar is de grote vraag wie voor de kosten gaat opdraaien.

Daarbij speelt de schuldvraag een grote rol. Daarvoor is van belang wat de uiteindelijke bevindingen van de OVV zullen zijn, waarna naar verwachting nog rechtszaken zullen volgen. “De redelijke termijn is dan een paar jaar.”

Een andere mogelijkheid is volgens Nijsse dat de eigenaar van het stadion, AZ zelf, opdracht geeft aan een goede constructeur om met een plan te komen en dat een goede aannemer daarmee aan de slag gaat. Dat zou redelijkerwijs binnen een jaar moeten kunnen.

Lees ook op Business Insider

Gemeente wil gedegen plan zien voor AZ-stadion

De gemeente Alkmaar wil dat AZ Vastgoed, de eigenaar van het AFAS Station, een plan van aanpak overlegt waarin onder meer staat hoe het ingestorte dakdeel wordt gesloopt en hoe het herstel eruit gaat zien. Alles moet ter goedkeuring langs de gemeente, zo staat in een spoedaanschrijving die de gemeente Alkmaar vrijdag heeft gestuurd.

De gemeente wil wekelijks worden geïnformeerd over de vorderingen van het plan van aanpak. Voldoet AZ Vastgoed niet aan de eisen, dan neemt de gemeente de regie over en verhaalt dan alle kosten.

AZ heeft advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in de arm genomen om de instorting te onderzoeken. De eerste tussenrapportage wordt eind deze maand verwacht.

AZ wijkt uit naar stadion van FC Twente

Komende donderdag speelt AZ de thuiswedstrijd tegen FC Antwerp in de play-offs van de Europa League in het stadion van FC Twente in Enschede.

“FC Twente heeft AZ laten weten graag te willen helpen en het stadion beschikbaar te stellen”, liet de gepromoveerde club weten. “Nadat vandaag alle autoriteiten toestemming hebben verleend, kan de wedstrijd donderdag worden gespeeld. De aanvang van de wedstrijd is 20.30 uur.”

AZ speelde donderdag in het stadion van ADO Den Haag in de derde voorronde van de Europa League. De Alkmaarse club won de return tegen FC Marioepol met 4-0. Komende zondag speelt AZ de competitiewedstrijd tegen FC Groningen opnieuw in Den Haag. De eerstvolgende thuiswedstrijd in de eredivisie is dan op 14 september tegen Sparta Rotterdam.

“We zijn blij dat we een goede locatie hebben gevonden voor ons Europese duel van komende week”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. “Het is mooi dat in navolging van ADO Den Haag ook FC Twente ons de helpende hand toesteekt. We zijn FC Twente, de KNVB, de UEFA en de lokale autoriteiten zeer dankbaar voor het mogelijk maken van deze wedstrijd.”

AZ is onder meer met de KNVB en de UEFA in gesprek om de gevolgen voor het wedstrijdschema van de Noord-Hollandse club in kaart te brengen.