Het lijkt erop alsof de nieuwe Disney-film Avatar: The Way of Water misschien toch niet de hype kan waarmaken. De opbrengsten voor het openingsweekend in Noord-Amerika vallen namelijk tegen.

In een verklaring tegenover persbureau Bloomberg liet Disney weten dat het de verwachtingen voor opbrengsten heeft teruggebracht naar 130 tot 150 miljoen dollar. Eigenlijk dacht het entertainmentbedrijf dat de film van regisseur James Cameron, het langverwachte vervolg op de succesvolle eerste Avatar-film uit 2009, in het openingsweekend minstens 150 miljoen dollar zou binnenslepen.

Bronnen laten aan de site Deadline weten dat de nieuwe Avatar waarschijnlijk in de VS en Canada rond de 135 miljoen dollar zal aantikken voor het openingsweekend. Analist Shawn Robins van Box Office Pro voorspelde eerder nog een opbrengst van tussen de 167 en 192 miljoen dollar vanwege de hype rondom de film.

Pathé: openingsweekend Avatar 2 volgens verwachting goed

 De grote zaal in Pathe bioscoop Tuschinski.
De grote zaal in Pathe bioscoop Tuschinski.
Koen van Weel/ANP

In Nederland werd Avatar: The Way of Water goed ontvangen door recensenten. Volgens het Algemeen Dagblad is de nieuwste film van James Cameron 'een voltreffer' die meer 'spektakel én emotie dan het origineel' biedt. NRC noemt Avatar 2 een 'drie uur durend spektakel'.

Tegenover Business Insider laat een woordvoerder van Pathé weten dat het openingsweekend van Avatar: The Way of Water in Nederland "volgens verwachting" erg goed is geweest. Hoewel de bioscoopexploitant geen concrete cijfers kan geven, kan de woordvoerder wel vertellen dat de film "met stip op nummer 1 bij ons staat".

Nog steeds een van de beste debuten in de Amerikaanse geschiedenis

Ondanks het ietwat tegenvallende bioscoopbezoek beleeft Avatar 2 het op zes na beste openingsweekend in de geschiedenis. Toch is het minder dan dat van bijvoorbeeld de Marvel-film Black Panther: Wakanda Forever, die eerder dit jaar 181 miljoen dollar binnenhaalde.

Het vervolg op Avatar kostte naar verluidt 350 miljoen dollar om te maken. Regisseur Cameron weigert publiekelijk om het eigenlijke bedrag te noemen. Volgens het blad Variety zou Disney 2 miljard dollar moeten verdienen om quitte te spelen.

Disney verkreeg in 2019 de rechten op de Avatar-filmreeks met de 71 miljard kostende overname van entertainmentconcern Fox.

Disney gaat voor de lange adem met Avatar

Hoewel Avatar vooralsnog niet lijkt te voldoen aan de verwachtingen, is de opbrengst van het eerste weekend nog altijd hoog.

Bovendien lijkt Disney erop te gokken dat Avatar de komende maanden in de bioscoop goed zal blijven scoren. De entertainmentreus denkt dat positieve recensies van bezoekers en in de media de bezoekcijfers lang omhoog blijven stuwen.

De eerste Avatar-film werd uiteindelijk de bioscoopfilm met de hoogste opbrengst aller tijden, nadat de film een relatieve flop was in het openingsweekend van 2009. Toen leverde de film een 73 miljoen dollar op, om daarna bijna 3 miljard dollar aan inkomsten te genereren.

Lees ook: Disney vervangt CEO Bob Chapek door voorganger Bob Iger: dat kan voor onrust zorgen op de beurs