Klein lichtpuntje voor de autobranche: halverwege januari zijn er 12 procent meer nieuwe personenauto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar 2015 zal waarschijnlijk een zwak jaar worden voor de autoverkopen, net als 2014.
In de eerste zestien dagen van het nieuwe jaar zijn er 29,098 auto’s op kenteken gezet, meldt Aumacon, een kenniscentrum voor de autobranche. Dat zijn er ruim 3.000 meer dan een jaar eerder.
Voor de hele maand januari verwacht Aumacon dat er zo’n 50.000 nieuwe bolides de showroom uitrollen. Dat is meer dan vorig jaar (44.368) toen de verkoop dramatisch terugviel omdat veel mensen hun auto nog net in 2013 bestelden om nog te profiteren van de soepelere fiscale regels.
Dit jaar is de grote klap uitgebleven omdat de veranderingen ten aanzien van de fiscale regels rond leaseauto’s minder groot waren.
Zwak jaar, net als vorig jaar
Hoewel de goede start een opsteker is voor noodlijdende autodealers, verwacht Aumacon dat de vraag dit jaar eveneens zwak zal zijn. Het kenniscentrum schat dat er in totaal 390.000 nieuwe personenauto’s verkocht worden in de komende elf maanden. Dat zijn er slechts een paar duizend meer dan in 2014, dat het op een na slechtste jaar was voor de autobranche in 45 jaar tijd.
"Wij zien nog maar weinig lichtpuntjes voor fundamenteel herstel", zegt Aumacon-directeur Clem Dickmann. "Jaartotalen van meer dan een half miljoen nieuwe auto’s liggen voorlopig ver buiten bereik van de autodealers, waarvan de meerderheid in 2014 verlieslatend zal zijn."
'Aantal dealers halveert'
Tot die conclusie komt BOVAG-voorzitter Eric Tak ook. Gezamenlijk hebben de Nederlandse autodealers vorig jaar niets verdiend, stelde hij in de Nationale Autoshow van BNR. "De marges zijn flinterdun, dus er hoeft niet veel te gebeuren voor als er iets fout gaat", aldus Tak.
Omdat er strengere eisen worden gesteld aan het eigen vermogen en er wordt gerommeld aan de bijtellingen, verwacht Tak dat het aantal showrooms de komende jaren zal halveren. Op dit moment zijn er 2.200 vestigingen van autodealers. In de komende drie tot vijf jaar daalt dat aantal naar 1.100, voorspelt de BOVAG-directeur. De afgelopen 25 jaar halveerde het aantal showrooms ook al.
‘Geen baanverlies’
Dat ligt niet alleen aan de slechte situatie in de branche, maar ook aan veranderende behoeftes van de klant. Die wil online aankopen, omdat het op internet bijvoorbeeld makkelijk is om auto’s te vergelijken. Tak raadt dealers dan ook aan om online contact centers op te richten, zodat potentiële klanten online beter bediend worden.
De Bovag denkt dat de halvering van het aantal showrooms geen banen hoeft te kosten: er zijn nog altijd mensen nodig om auto’s te verkopen en de online contact centers moeten 24 uur per dag, zeven dagen per week bemand worden. Dat gaat wel om andere werknemers, geeft Tak toe.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl