Ach, die van mij is zo oud, die stelen ze niet? Houd jezelf niet voor de gek. Dieven hebben in het in toenemende mate op wat oudere auto’s voorzien. De reden: de nieuwste auto’s zijn te goed beveiligd.

In 2015 zijn er minder auto’s en andere voertuigen gestolen. Het aantal gestolen personenauto’s daalde ten opzichte met het jaar daarvoor met 5,8 procent naar 10.091. Diefstal onder alle voertuigen nam met 4,8 procent af. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Het totale aantal gestolen voertuigen kwam vorig jaar uit op 29.218, voor het eerst in jaren onder de 30.000. ,,Een mooie mijlpaal’, aldus AVc-directeur Titus Visser.

Betere alarmsystemen

Vooral de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14 procent) is volgens AVc opvallend. Voor een deel kan dit worden verklaard door het feit dat in jongere auto’s betere alarmsystemen worden gemonteerd. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen.

Visser ziet wel dat het dievengilde zich nu meer richt op personenauto’s van vier tot acht jaar oud. ,,Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16 procent toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto overwegen.”

Uit cijfers blijkt wel dat personenauto’s ouder dan acht jaar minder in trek zijn. De lichte bedrijfswagens (-20,5 procent), zware bedrijfswagens (-31 procent) en aanhangwagens/caravans/opleggers (-21 procent) werden ook minder gestolen. Het aantal gestolen motorfietsen steeg met ruim 5 procent.

Vorig jaar zijn minder gestolen auto’s teruggevonden. Dit aandeel daalde van 39,6 naar 37,4 procent.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl