Er zijn afgelopen januari minder elektrische auto’s verkocht dan in januari 2019, maar wel meer Tesla’s.

Uit cijfers van de autobrancheorganisaties RAI en BOVAG blijkt dat er in januari in totaal 1.901 elektrische voertuigen zijn verkocht tegen 2.497 stuks een jaar eerder.

Tesla verkocht afgelopen maand 165 auto’s in Nederland (waarvan 152 exemplaren van de Model 3), terwijl dat er in januari vorig jaar in totaal 63 waren. Daarmee blijft de Tesla Model 3 relatief populair onder kopers van nieuwe auto’s.

Ten opzichte van december is de totale verkoop van elektrische auto’s enorm teruggevallen, omdat de fiscale bijtelling voor zakelijke elektrische auto’s per 1 januari 2020 is verhoogd van 4 procent naar 8 procent.

Daardoor was er eind 2019 een run op elektrische leaseauto’s – en dan met name op de Tesla Model 3 – en werden er afgelopen december maar liefst 22.758 elektrische auto’s verkocht.

Elektrische auto: sterk wisselende verkopen

De cijfers van Tesla over januari zeggen nog niet zo veel over het hele komende jaar, want de verkoop is behoorlijk volatiel.

In onderstaande grafiek is te zien dat afgelopen jaar goede maanden steeds werden afgewisseld met mindere maanden en dat er een enorme verkooppiek was in december.

Lees ook op Business Insider

In 2021 gaat de bijtelling voor volledig elektrische auto’s opnieuw omhoog, dus het zou goed kunnen dat tegen het einde van het jaar weer een verkooppiek van elektrische auto’s te zien is. Het tarief dat nu net naar 8 procent van de cataloguswaarde is verhoogd gaat dan 12 procent bedragen.

Marktaandeel elektrische auto’s gaat stijgen

Niet alleen de verkopen van elektrische auto’s zijn in januari gedaald; er zijn afgelopen maand sowieso minder auto’s verkocht. RAI Vereniging en Bovag denken dat er ook over heel 2020 minder auto’s zullen worden verkocht. Volgens hun prognose worden er dit jaar 425.000 personenauto’s verkocht, terwijl dat er in 2019 in totaal iets meer dan 446.000 waren.

De verkoop van het aantal nieuwe elektrische auto’s zal in 2020 volgens databureau Aumacon wel stijgen. De prognose is dat er zo’n 65.000 stuks worden verkocht en daarmee zouden elektrische auto’s een aandeel van 15 procent krijgen bij de totale verkoop van nieuwe auto’s in Nederland.

LEES OOK: Dit zijn 17 modellen van elektrische auto’s die in 2020 op de markt komen (en zo pakt de leasebijtelling uit)