Volkswagen is Mercedes gepasseerd als populairste importmerk van tweedehands auto’s. Vijf jaar geleden was Mercedes-Benz nog de meest ingevoerde occasion, maar die fabrikant staat nu op plek twee.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Van Volkswagen, dat in september verzeild raakte in een groot dieselschandaal, werden in 2015 in totaal 22.600 wagens ingevoerd. Dat is 88 procent meer dan in 2010. Het aantal geïmporteerde tweedehands Mercedessen lag vorig jaar met ongeveer 10.000 juist een derde lager dan vijf jaar terug.

Volgens het CBS werden in 2010 nog relatief veel oude Mercedessen het land binnengehaald, van gemiddeld zestien jaar oud. Dat is nu veel minder het geval, waarschijnlijk als gevolg van de aangescherpte wegenbelasting voor oldtimers. Vorig jaar was de gemiddelde importauto van het merk rond de zeven jaar oud.

(klik voor vergroting)

Import-personenautos-top-10-merken-2015-16-03-22

De invoer van tweedehands personenauto's is de afgelopen vijf jaar alles bij elkaar met bijna 60 procent toegenomen, tot bijna 148.000 wagens in 2015.

In de top 10 populairste importmerken staan naast Volkswagen en Mercedes nog drie Duitse merken: Audi, Opel en BMW. De Japanse autobouwer Toyota is op nummer drie het eerste niet-Duitse fabrikant. Vorig jaar werden in Nederland overigens 1,9 miljoen occasions verkocht.

De meeste gebruikte importauto’s rijden op benzine. Benzinewagens waren vorig jaar goed voor ongeveer 70 procent van de totale import. Het aantal hybride of elektrische auto’s bedroeg 5300. Vijf jaar geleden waren dit er nog een kleine 600.

Lees ook

Auto importeren: wanneer loont het en waar moet je op letten?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl