Astronauten maken de nodige offers als ze besluiten om de aarde te verlaten. Afgezien van de gevaren van ruimtevaart en de tijd die ze weg zijn van hun familie en vrienden, is er 400 kilometer boven onze planeet bijna geen zwaartekracht.

En die gewichtloosheid verandert letterlijk álles aan hun dagelijks leven. Simpele zaken zoals eten en naar de wc gaan, verlopen heel anders aan boord van het International Space Station (ISS).

Dit zijn negen dingen die astronauten niet kunnen doen zoals ze gewend zijn met vaste grond onder de voeten:


Ze kunnen niet huilen zoals op aarde.

Foto: REUTERS/Mikhail Metzel/Pool

Toen de Canadese astronaut Chris Hadfield de vraag kreeg of je in de ruimte kunt huilen, antwoordde hij: “Tja, je ogen kunnen tranen maken maar die blijven bij elkaar zweven in een vloeibare bal. In feite prikken ze een beetje. Dus ruimtetranen kun je niet echt ‘laten’…”


Simpele dingen als brood of frisdrank mogen ze niet nuttigen.

Foto: LaryLitvin/Shutterstock

Veel alledaagse voeding is te lastig om naar het ISS te transporteren én te eten zonder zwaartekracht, zo schrijft het Franklin Institute.

Brood mogen de astronauten niet eten omdat het kruimelt. Die kunnen, geloof het of niet, het fijngevoelige instrumentarium van het ruimtestation beschadigen. Een van de astronauten kan ook een kruimel inademen, wat ook op aarde bij ons allemaal wel eens tot vervelende gevolgen leidt. Zout en peper zijn om dezelfde reden in de ban gedaan.

Daarom eten astronauten al sinds de jaren 80 tortilla's in plaats van brood.

Frisdranken kunnen ook een heel eigen leven gaan leiden, omdat het koolzuur niet ontsnapt in de ruimte.


Astronauten mogen geen gewone pennen gebruiken.

De Fisher-ruimtepen is ook verkrijgbaar voor niet-astronauten. Foto: Space Pen/Facebook

Inkt in een pen heeft zwaartekracht nodig om op het papier te vloeien. Daarom vertrouwden ruimtereizigers op potloden.

In 1965 kwam de Fisher Pen Company echter op de proppen met een inktpatroon dat onder druk staat van stikstof. De druk duwt de inkt naar de punt, zodat je ook ondersteboven met de Fisher kunt schrijven. De astronauten gebruiken deze vinding tot vandaag de dag.


Slapen gaat niet volgens een standaard dag-en-nachtritme.

Astronaut Gregory Johnson in zijn slaapzak aan boord van spaceshuttle Atlantis Foto: Reuters/Ho New

Per etmaal kan een 'bewoner' van het ISS maar liefst 16 keer de zon zien opkomen - zo snel draait het station om de aarde. De slaappatronen van de astronauten kunnen daarom niet afhangen van de dag-en-nachtritmes die we op aarde gewend zijn.

Ter voorbereiding doorlopen de astronauten intense slaaptrainingen voordat ze vertrekken, zo schreef Space.com.


Alcohol is taboe.

Buzz Aldrin zou in 1969 wijn hebben gedronken op de maan. Foto: NASA

In de jaren 70 leek het even alsof sherry een vast onderdeel zou worden van de maaltijden van astronauten. Zover kwam het echter niet, omdat het thuisblijvende publiek het maar niets vond dat de astronauten zouden drinken tijdens hun riskante en belangrijke werk.

"Het is een politiek en cultureel dingetje", aldus emeritus professor in de sociologie Dave Hanson tegen de Britse BBC. De Russische kosmonauten drinken overigens wél aan boord van het ISS. Zij mogen een glaasje cognac, omdat dat goed zou zijn voor het immuunsysteem.


Seks hebben mag ook niet.

Foto: NASA

Seks is verboden op ruimtemissies. Daar komt nog bij dat het ook gewoon erg lastig zou zijn, gezien het gebrek aan privacy, het volle werkschema en bovendien het gebrek aan zwaartekracht.


Een warme douche is er niet bij.

Foto: Jon Rawlinson/flickr

Water is zwaar en daarom duur om naar het ISS te transporteren. Al met al is het dus van groot belang om zuinig met water om te springen. In plaats van een douche nemen astronauten een sponsbad. Het water hiervoor wordt gedestilleerd uit de lucht, hergebruikt na handen wassen en zelfs uit urine gewonnen.


De smaakpapillen van astronauten werken niet zo goed.

Voedsel aan boord van het ISS. Foto: NASA/Wikimedia Commons

NASA waarschuwt nieuwe astronauten dat ze hun smaakzin deels kunnen verliezen aan boord zijn van het ISS. Velen van hen zeggen dat eten bij terugkeer veel sterker smaakt.

Ook hier is zwaartekracht waarschijnlijk de reden, aangezien vloeistoffen zich anders bewegen in het lichaam. Zo kan bijvoorbeeld vocht dat normaal nodig is in de benen, in het hoofd van de astronaut terechtkomen waar het de neuspassages blokkeert.

Een andere theorie is dat de sterke geuren aan boord de reukzin automatisch doen afnemen, waardoor uiteindelijk ook de smaak eraan gelooft.


Poepen in de ruimte is bijzonder lastig...

Het ISS-toilet. Foto: NASA

"Poepen is een grotere uitdaging omdat je een behoorlijk klein doelwit probeert te raken", vertelde astronaut Peggy Whitson eerder al eens tegen Business Insider.

Whitson is recordhouder voor meeste dagen in de ruimte: 665 dagen. De badkamer heeft alleen een gordijntje en astronauten moeten zichzelf vastgespen om te voorkomen dat ze wegzweven.

Het gebrek aan zwaartekracht kan leiden tot de nodige complicaties, aangezien ook uitwerpselen weg kunnen zweven. "We gebruikten een metafoor", zo omschreef astronaut Barry Wilmore het eens. "Het gebeurt heel zelden, maar soms ontsnapt er wat... spul. De term die we gebruikten was 'een bruine forel'. Je moest dus even je 'bruine forel gaan vangen'. En dat was altijd reden tot hilariteit... Want zoiets gebeurt op aarde natuurlijk niet."