De AEX-index in Amsterdam stond woensdagmiddag in de plus. Beleggers schoven zorgen over Noord-Korea wat aan de kant. Op het Damrak stond verzekeraar ASR in de schijnwerpers nadat het de boeken opende.

ASR klom 1,7 procent in de MidKap. De verzekeraar boekte meer winst in de eerste jaarhelft dankzij een toegenomen verkoop van schadeverzekeringen. Ook werden er betrekkelijk weinig schades uitgekeerd door de milde winter. De terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 100 miljoen euro, die ASR overweegt, viel eveneens in de smaak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,6 procent in de plus op 513,05 punten. De MidKap dikte 0,9 procent aan tot 773,99 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,6 procent vooruit.

Ahold Delhaize

Supermarktbedrijf Ahold Delhaize, waar de laatste tijd veel om te doen is geweest door reuring in de Amerikaanse supermarktsector, was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,8 procent. Ook staalproducent ArcelorMittal behoorde met een winst van 2,3 procent bij de koplopers. Tankopslagbedrijf Vopak was veruit de grootste daler met een verlies van 1,4 procent, na een adviesverlaging door Jefferies.

Sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven was evenwel PostNL, met een winst van 2,7 procent. Kunstmestproducent OCI verloor 2 procent en stond daarmee onderaan de lijst.

Beter Bed

Bij de kleinere bedrijven daalde Beter Bed 2,9 procent. De beddenverkoper zag de winst in de eerste jaarhelft dalen, maar is optimistischer geworden over de rest van het jaar. Wel stond de netto kaspositie van het bedrijf onder druk.

In Frankfurt kreeg RTL Group er bijna 3 procent bij. Het Duitse mediabedrijf presteerde in de eerste jaarhelft beter dan analisten hadden verwacht. De winstgevendheid van RTL Nederland bleef echter fors onder druk staan door de krimpende advertentiemarkt.

De euro viel weer wat terug na de sterke opmars op dinsdag en was 1,1933 dollar waard, tegen 1,2034 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 46,02 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 51,46 dollar per vat.

'Goedkope' dollar

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag gemengd aan de nieuwe sessie begonnen. Beleggers verwerken onder meer cijfers over de economische groei en de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Verder blijft de 'goedkope' dollar een bepalende factor op Wall Street, al krabbelde de munt wel weer wat op ten opzichte van de euro.

De leidende Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel 0,1 procent lager op 21.845 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,1 procent, tot 2444 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er juist 0,1 procent bij op 6308 punten.