ASN Bank, het duurzame dochtermerk van de genationaliseerde SNS Bank, zag de winst afgelopen jaar dalen. Maar topman Ewoud Goudswaard krijgt er wel 4 procent bij.

Dat maakte ASN woensdag bekend.

ASN Bank, de duurzame dochter van SNS Bank, profiteerde de afgelopen weken van de bonusrel bij een andere staatsbank: ABN Amro. Daar ontstond ophef over de definitieve toekenning van een in 2012 toegezegde vergoeding van een ton voor leden van de raad van bestuur, exclusief topman Gerrit Zalm.

De afgelopen weken had ASN een extra aanwas van “enkele duizenden” nieuwe klanten. Volgens directeur Ewoud Goudswaard is een deel daarvan overgestapt uit onvrede over het beloningsbeleid bij hun vorige bank.

Eerder al meldde Triodos Bank dat de publieke verontwaardiging over salarisverhogingen bij onder meer ING de bank extra klanten had bezorgd. “Maar de argumenten van klanten om bij ASN te bankieren liggen breder. Er is al langere tijd een onderstroom in Nederland gaande van mensen die kiezen voor duurzaam bankieren”, benadrukt Goudswaard.

Directeur ASN Bank krijgt 231 duizend euro: plus 4 procent

Maar wat verdient Goudswaard zelf? ASN liet woensdag weten dat de topman afgelopen jaar een vast salaris kreeg van 198 duizend euro plus 33 duizend euro in verband met zijn pensioenvoorziening: totaal 231 duizend euro.

De beloning van de topman  is 4 procent hoger dan in 2013, toen Goudswaard een vaste beloning kreeg 190 duizend euro en een pensioenbijdrage van 32 duizend euro, in totaal 222 duizend euro, zo blijkt uit het jaarverslag.

Volgens ASN bestond tot afgelopen jaar nog wel de mogelijkheid om een variabele beloning toe te kennen aan de directie, maar is dat niet gebeurd. Vanaf 2015 zijn variabele beloningen voor het bestuur afgeschaft.

Met de salarisverhoging van 222 duizend euro naar 231 duizend euro zit Goudswaard, als directeur van een onderdeel van SNS Bank, nog wat duidelijker boven de zogenoemde Balkenende-norm, het salaris van de minister-president. Premier Rutte verdient momenteel bijvoorbeeld significant minder dan 200 duizend euro per jaar.

ASN Bank meldde woensdag verder dat het hoogste bruto loon bij  de bank in 2014 5,9 maal zo hoog was als het laagste bruto loon. Niet-directieleden van de bank kunnen overigens nog wel een variabele beloning krijgen die maximaal 6,75 procent van het vaste salaris bedraagt.

Hogere kosten drukken winst ASN Bank

De winst van ASN Bank is afgelopen jaar gedaald door hogere kosten, gaf de bank aan. De nettowinst zakte met 12,3 procent tot 58,6 miljoen euro.

Ten opzichte van 2013 stegen de kosten met 78,5 procent tot 68,2 miljoen euro. ASN moest eenmalig 21 miljoen euro bijdragen aan de nationalisering van het financieel concern SNS Reaal. Maar de bank was ook meer geld kwijt aan personeelskosten door uitbreiding van het aantal werknemers, aldus directeur Goudswaard in een toelichting. ASN telt momenteel circa 135 medewerkers.

Minder klanten ASN door opschonen spookrekeningen

Het aantal klanten van de bank, waarvan de activiteiten naar eigen zeggen in het teken staan van een "rechtvaardige, duurzame samenleving'', nam ondanks de komst vorig jaar van 40.000 nieuwe klanten per saldo met 0,7 procent af tot ruim 603.000.

De daling schrijft ASN toe aan een opschoning van het klantenbestand, waarbij afscheid werd genomen van bijvoorbeeld klanten "die niets meer deden'' bij de bank.

Het totaal beheerd vermogen van ASN steeg vorig jaar met 7,9 procent naar 12,8 miljard euro. Ruim 10,6 miljard euro bestaat uit spaargelden van particulieren, verenigingen en stichtingen.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl