De AEX-index van de Amsterdamse beurs sloot 5,77 punten, ofwel 1,6 procent, lager op 357,96. De MidKap-index daalde 1,4 procent tot 647,34 punten. De grote Europese beurzen van Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,9 tot 1,3 procent omlaag.
Chipmachinefabrikant ASML profiteerde vorig jaar van de grote vraag naar chips voor smartphones en tablets en boekte de hoogste jaaromzet ooit. Analisten plaatsten echter vrij snel de kanttekening dat de piek bereikt is en de orderstroom zal opdrogen.
Gestegen
Beleggingsadviseurs Sijmen Plomp van VPV Bankiers wees erop dat het aandeel de afgelopen maanden van 20 naar ongeveer 30 euro was gestegen. ,,Er was daarmee al een hoop verdisconteerd in de koers”, voegde hij toe. ASML sloot 6,8 procent in de min op 27,90 euro. In de MidKap-index daalde ASMI in het kielzog 6 procent.
Plomp zag verder geen duidelijke aanleiding voor de stevige verliezen op de Amsterdamse beurs. ,,Het is een beetje onduidelijk waar het door komt. Het ligt niet aan de Amerikaanse beurzen.” Bij het slot van de handel in Europa noteerde de Dow-Jonesindex ongeveer vlak. ,,Het is een nieuw instapmoment, dan kun je weer wat kopen.”
Amerikaanse bankensector
Uit de Amerikaanse bankensector kwamen woensdag wisselende berichten. Goldman Sachs zag de winst in het laatste kwartaal van vorig jaar ruimschoots halveren, terwijl Wells Fargo juist een vijfde meer overhield dan een jaar eerder. In Amsterdam leverde bank en verzekeraar ING 2,7 procent in.
Uitgever Wolters Kluwer kondigde woensdagmiddag een joint venture aan met het Chinese Medicom. De Britse concurrent Pearson was in Londen een grote stijger nadat het bedrijf onverwacht goede resultaten had gepubliceerd. Het aandeel Wolters Kluwer sloot 0,5 procent lager, maar was desondanks een van de beter presterende aandelen van de AEX.
De euro
De koers van de euro brak woensdag weer door de grens van 1,35 dollar. Aan het eind van de handel was de munt 1,3495 dollar waard, tegen 1,3400 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.
De Europese munt was onder meer in trek dankzij een verbeterde prognose voor de groei van de Duitse economie. De Duitse overheid liet weten voor 2011 een economische groei van 2,3 procent te verwachten, waar eerder op 1,8 procent werd gerekend.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl