Satiricus Arjen Lubach veegde afgelopen zondag in een uitgebreid item de vloer aan met sjoemeltests voor sigaretten die de tabakslobby in de kaart spelen. Een oproep via Twitter aan de nieuwe eurocommissaris Stella Kyriakides om een strengere test in te voeren voor het meten van het teer- en nicotinegehalte in sigaretten, kreeg flink wat steun.

Lubach ging in het item in op het verschil tussen de standaard ISO-test die in Europa wordt gebruikt voor het meten van het nicotine- en teergehalte van sigaretten, en een strengere variant die ‘Canada Intense’ heet.

De standaardtest geeft tabaksfabrikanten de mogelijkheid om te sjoemelen, doordat ze sigaretten waar gaatjes in zitten kunnen gebruiken om meer verse lucht bij te mengen. Dit is niet mogelijk bij de Canada Intense-test, die volgens het gezondheidsinstituut RIVM een beter beeld geeft van het werkelijke nicotine- en teergehalte voor rokers.

De verschillen zijn enorm: bij Lucky Strike is bijvoorbeeld het gemeten nicotinegehalte bij de ISO-test 0,8 mg per sigaret, tegen 2,2 mg bij de Canada Intense test. Dus bijna drie keer zo hoog.

Actie Lubach tegen sjoemeltest voor sigaretten

Wat blijkt: de tabakslobby is zowel in Nederland als in Brussel oppermachtig, want op Europees niveau is vastgesteld dat alleen de ISO-test gebruikt mag worden voor officiële metingen van het nicotine- en teergehalte van rookwaren. En ook Nederland moet zich daaraan houden.

Lubach deed daarom via Twitter een oproep aan de nieuwe eurocommissaris voor gezondheid voor een aanpassing van het beleid, zodat de Canada Intense-methode ook gebruikt mag worden bij het testen van sigaretten. En de satiricus vroeg zijn kijkers om mee te doen.

Sinds zondagavond is het aantal volgers van het Twitteraccount van Stella Kyriakides gestegen van ongeveer 7.000 naar meer dan 23.000, een ruime verdrievoudiging.

Bekijk hieronder het volledige item van Zondag met Lubach:

LEES OOK: E-sigaretmaker Juul was ooit $38 miljard waard, nu ligt het bedrijf zwaar onder vuur na zeker 12 sterfgevallen