VVD-Kamerlid Ard van der Steur wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Hij volgt de eerder deze maand afgetreden Ivo Opstelten op.

Bronnen rond het kabinet bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf dat Van der Steur vrijdag wordt beëdigd door de koning.

Van der Steur wilde donderdag tegenover journalisten niet reageren op het nieuws over zijn op handen zijnde benoeming. “Daar doe ik geen mededelingen over”, zei hij in de wandelgangen.

Plek voor Teeven in Kamer

Het is nog niet duidelijk wie de vorige week eveneens afgetreden staatssecretaris Fred Teeven opvolgt op Veiligheid en Justitie. Duidelijk is wel dat Teeven met de overstap van Van der Steur naar het kabinet terug kan keren in de Tweede Kamer, mocht hij dat willen.

De 45-jarige Van der Steur zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. De geboren Haarlemmer houdt zich in de Kamer bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtoffersbeleid. Ook is hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

Kampioen debatteren

Gerard Adriaan van der Steur studeerde rechten in Leiden en werkte bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Ook was hij parttime docent burgerlijk recht op de Leidse rechtenfaculteit. Zijn politieke leven begon hij als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Hij won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl